ПАПА ФРАЊА ПОРУЧИО: Трговина оружјем беда хуманости

Танјуг

07. 10. 2021. у 20:47

ЗАТВАРАЈУЋИ мировни састанак светских религија, папа Фрања је данас назвао трговину оружјем бедом хуманости, рекавши да новац потрошен на оружје треба преусмерити да би се нахранили гладни и праведније дистрибуирале вакцине.

ПАПА ФРАЊА ПОРУЧИО: Трговина оружјем беда хуманости

Фото АП

-Мање оружја и више хране, мање лицемерја и већа транспарентност, више вакцина распоређених поштено и мање оружја које се продаје неселективно, рекао је папа Фрања у свом обраћању испред древног Колосеума, пренео је Ројтерс.

Он је раније позивао на разоружање и потпуну забрану нуклеарног оружја.

Папа Фрања је говорио након изјава муслиманских и јеврејских лидера, других хришћана и немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је раније током дана разговарала са њим.

Он је заједно са рабином Пинчасом Голдшмитом, председником Конференције европских рабина, примитио да се налазе испред амфитеатра који се користио за бруталну масовну забаву у римско доба.

-Данас и ми можемо да будемо посматрачи насиља и рата, браће која убијају браћу, попут игара које гледамо са сигурне удаљености, равнодушни, сигурни да на нас никада неће утицати. Туђе патње нас једва дотичу, рекао је папа Фрања.

И он, који је често осуђивао "вакцинационализам" и Ахмед ал-Тајеб, велики имам џамије ал-Ахзар и универзитета у Каиру, говорили су о неједнакости када је реч о вакцинама током пандемије ковид-19м наводи Ројтерс. Тајеб је рекао да је велики део људи у развијеним земљама вакцинисан против ковид-19, док је у неким деловима Африке вакцинисано само два до три процената популације.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је казала да људи морају да држе очи упрте у оне који највише пате. "Долазим из земље која је учила из своје прошлости", истакла је Меркелова.

"Надам се да ћемо сви наставити у духу толеранције", додала је она.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)