РУСИЈА И КИНА УПОЗОРАВАЈУ: Америчке биолошке лабораторије представљају опасност за цео свет

Novosti online

07. 10. 2021. у 19:53

АКТИВНОСТИ САД и њених савезника у више од 200 биолошких лабораторија ван територије САД представљају озбиљан ризик за безбедност Русије и Кине, наводи се у заједничкој изјави Москве и Пекинга, коју је прочитао заменик сталног представника Кине при УН Ген Шуан.

РУСИЈА И КИНА УПОЗОРАВАЈУ: Америчке биолошке лабораторије представљају опасност за цео свет

Фото: ЕПА

Изјава је прочитана на састанку Првог комитета генералне скупштине УН чија је тема била разоружање. Како је појаснио дипломата, изјава се односи на јачање конвенције о биолошком оружју.

- Русија и Кина примећују војну биолошку активност САД и њених савезника ван њихових граница. Више од 200 америчких биолошких лабораторија се налази ван територија САД које не раде транспарентно. Оне изазивају озбиљну забринутост и питања међународне јавности да ли је њихов рад у складу са Конвенцијом о биолошком оружју, наводи се у изјави.

У документу се наводи да и Русија и Кина деле мишљење да такве активности представљају озбиљан ризик за националну безбедност обе државе.

Пекинг и Москва такође наводе да америчке биолошке лабораторије на тлу САД такође покрећу питања да ли је њихов рад у складу са Конвенцијом о биолошком оружју, с обзиром да САД и њени савезници не пружају релевантне информације о овој војно-биолошкој активности.

- Русија и Кина позивају САД и њене савезнике да раде отворено, транспарентно и одговорно и да на одговарајући начин информишу о својим војним биолошким активностима у иностранству, закључио је дипломата.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЋ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА: Дефиле највећих светских званичника показао колики реноме ова држава поседује (ФОТО)