ОВО ЈЕ “ЗОДИЈАК”: Коначно идентификован злогласни серијски убица – јурило га 40 детектива

Novosti online

06. 10. 2021. у 21:09 >> 21:13

СЕРИЈСКИ убица, прозван "Зодијак", коначно је идентификован после 50 година, тврди група детектива и новинара.

ОВО ЈЕ “ЗОДИЈАК”: Коначно идентификован злогласни серијски убица – јурило га 40 детектива

Фото Твитер@PodcastZodiac

Како кажу, Гери Френсис Пост је терорисао грађане Сан Франциска шездесетих година прошлог века, међутим, умро је 2018. године.

Убио је најмање 5 људи, али се хвалио да стоји иза 37 убистава.

Тим истражитеља, састављен од око 40 детектива и репортера, тврди да је Пост имао ожиљке на челу који се поклапају са цртежима Зодијака.

Џен Бакхолц, некадашњи војни контраобавештајни агент, која се бави "хладним" случајевима рекла је Фокс њузу да су трагови који су водили до Поста пронађени у записима серијског убице. Уклонили су слова из Постовог имена и тако се открила одређена порука.

- Требало је да знате Геријево пуно име да би се анаграми дешифровали. Мислим да није постојао ниједан други начин на који би се то могло открити - поручила је.

Како се верује, Пост је био одговоран и за убиство Чери Џо Бејтс 31. октобра 1966. у калифорнијском Риверсајду, што је стотинама километара даље од локације где се догодило прво Зодијаково убиство, две године раније.

Тинејџерка (18) је пронађена мртва у улиици кампуса колеџа Риверсајд Сити.

Наредне године, власти су добиле руком писано писмо које је истражитеље навело да верују да је злочин могао бити повезан са Зодијаком. Године 2016, полиција је примила анонимно писмо од некога ко је признао да је претходно писмо написао у шали. Касније је утврђено да пошиљалац није умешан у убиство Ћери Џо и да Зодијак никада није био повезан са тим убиством. Ипак, поменути тим сматра да је Бејтсова била Зодијакова шеста жртва.

То последње откриће догодило се неколико месеци након што је Француз Фајчал Зирауи тврдио да је дешифровао злогласне Зодијакове поруке и то за свега 14 дана, иако се стручњаци муче да их одгонетну више од 50 година.

Са својом авантуром је започео када је у француском магазину прочитао чланак како нико није успео да одгонетне шифре серијског убице.

Користио је неколико "кључева" за дешифровање који су постали доступни прошлог децембра, као и бројне тактике за дешифровање, укључујући и програм за који каже да га је сам развио. Ипак, када је своја сазнања поделио на интернету, многи су га исмејали говорећи да уопште не могу у то да поверују.

Наводно је успео да открије да координате школе у којој је убица поставио бомбу, али и његово име. Дошао је до слова "КАYР" због чега је мислио да је Зодијак извесни Лоренс Кеј, који се једно време сумњичио за злочине, али никада ништа није доказано.

Ипак, мистерија се наставила.

Зодијак се повезује са 5 убистава која су се догодила 1968. и 1969. године у области Сан Франциска. За разлику од многих других серијских убица, Зодијак је волео да зачикава полицију са сложеним шифрованим писмима које је слао полицајцима и новинарским редакцијама.

Убиства су током деценија била предмет многих књига, филмова и документараца.

Истражитељи су годинама истраживали податке и тако су наишли на нове форензичке доказе и фотографије у мрачној комори Герија Поста. На једној од фотографија видело се да је Пост имао ожиљке, баш као што је убица представљан на полицијским цртежима.

Постоји неколико ствари које повезују Бејтсову и Поста. Пост је био ветеран ваздухопловних снага када је ишао на лекарске прегледе, због једног оружаног инцидента, у болници која се налази 15 минута даље од места злочина. На том месту је пронађен сат за који се верује да је припадао убици.

На сату је била мрља од фарбе, а Пост је радио као молер више од 40 година. Такође, детективи су нашли отисак ђона војне чизме, који су се поклапали са отисцима обуће на другим местима злочина повезаних са Зодијаком. Прво убиство које је званично повезано са Зодијаком се догодило у децембру 1968. када су мушкарац и жена упуцани у аутомобилу у Бенисији, у Калифорнији. Још један пар је упуцан 4. јула наредне године, а мушкарац је преживео. Касније те године, пар је избоден у близини језера, а мушкарац је, такође, преживео, упркос озбиљним повредама.

Те 1969. године убијен је и таксиста у Сан Франциску.

Једна жена која је живела поред Поста и његове супруге је казала да верује да је он Зодијак након што је видела прикупљене доказе. Како је рекла, пар ју је чувао 70-их и 80-их, кад је била дете, а Пост ју је учио како да рукује ватреним оружјем неколико пута недељно. Био је веома агресиван према својој жени, рекла је.

- Живео је двоструким животом. Сада када сам старија, неке ствари су ми јасније - навела је.

(СрбијаДанас)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)