РИМ ВАПИ ЗА ПРОМЕНАМА: У Италији завршени избори за градоначелнике и општинску администрацију, кандидати Левог центра у предности

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

04. 10. 2021. у 21:51

У ИТАЛИЈИ је на изборима за градоначелнике и локалну управу право гласа имало 12 милиона гласача у 1.153 општине, а истовремено се гласало на регионалним изборима у Калабрији.

РИМ ВАПИ ЗА ПРОМЕНАМА: У Италији завршени избори за градоначелнике и општинску администрацију, кандидати Левог центра у предности

Фото: Ж. Кнежевић

Гласало се јуче до 23 и данас до 15 сати, а одзив бирача је мањи него на последњим изборима 2016. године. Сада је гласало 59,79 одсто бирача, док је пре пет година на изборе изашло 65,98 одсто грађана.

Већ је извесно да ови избори нису много променили политичку боју у неким општинама. Тако се и очекивало да ће се гласачи у пет великих градова углавном изјаснити за кандидате који су били уверљивији у понуђеном програму.

Очигледно су гласачи у Риму били неодлучни, за кандидата Демократске партије или Десног центра, па ће одлука уследити у другом кругу. Али је извесно да су, после Вирђије Рађи, која у пет година свог мандата и “одуства активне администрације која се бавила неким другим проблемима”, затражили да се град врати у стање које приличи главном граду једне земље и грађанима који у њему живе, у нади да неће све остати на предизборној кампањи кандидата победника.

Наиме, Рим је енглески часопис “ТимеОут“, након обимног истраживања више од 27.000 особа, прогласио најпрљавијим главним градом на свету, чак је после њега на листи Банкок. Хоће ли нови градоначелник и локална управа разрешити проблем прљавих улица, рупа где се ломе и ноге и кола, недостатка услуга разне врсте, ђубрета које је затрпало пешачке стазе, крда дивљих свиња које су стигле у све крајеве Вечног града, остаје да види.

У Болоњи је већ у првом кругу освојио већину гласова кандидат за градоначелника из Левог центра, у Напуљу такође кандидат Левог центра и пет звездица, а у Милану је у првом кругу освојио већину излазећи градоначелник Бепе Скала из коалиције Левог центра. За сада је извесно да су у пет великих градова три кандидата из Левог центра прошла у првом кругу. Торино иде у други круг, као и Рим, где се надмећу кандидати Десног и Левог центра.

Други круг избора одржаће се 17. и 18. октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца