ПУТИНОВ ПРЕДСТАВНИК: Размере војних злочина Америке у Авганистану тек треба да се увиде

Новости онлајн

04. 10. 2021. у 09:46

АМЕРИКА и њени савезници „имају добре шансе“ да ублаже последице свог присуства у Авганистану тако што ће на себе преузети главни део трошкова за обнову земље и хуманитарну помоћ, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов.

ПУТИНОВ ПРЕДСТАВНИК: Размере војних злочина Америке у Авганистану тек треба да се увиде

Фото ТАСС

Према његовим речима, тек треба да се увиде размере војних злочина САД и западне коалиције у Авганистану.

- Несумњиво су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници одговорни за дешавања у Авганистану у последње две деценије. Тек треба да се увиде размере војних злочина почињених у том периоду и да се донесу одређени закључци - рекао је Кабулов.

Како је додао, Москва сматра да је „признање Пентагона да су направили грешку ваздушним нападом у Кабулу 29. августа и званична извињења породици погинулих цивила корак у правом смеру“.

Русија не искључује могућност да у догледној будућности иницира седницу Савета безбедности УН на којој би западна коалиција на челу са САД морала да поднесе извештај о акцијама у Авганистану.

- За све време боравка западне коалиције у Авганистану нисмо чули ниједан садржајан и свеобухватан извештај о спровођењу мандата који је Савет безбедности дао Међународним безбедносним снагама и мисији „Одлучна подршка“ - прецизирао је Кабулов.

Према његовим речима, у овој фази је прерано да се покрене питање о искључивању покрета „Талибан“ (организација забрањена у Русији) са међународних санкционих листа, али Москва не искључује могућност да санкције СБ УН против талибана у будућности буду ревидиране.

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Бонус видео:

ШОКАНТАН ВИДЕО: Авганистанац стоји на спољашњем делу америчког авиона и снима евакуацију

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)