КУБАНСКИ ЦВРЧЦИ "МУЧИЛИ" ДИПЛОМАТЕ: Извештај елитног америчког саветодавног одбора "Јасон" о актуелизованом "хаванском синдрому"

Д. ВУЈИЧИЋ

03. 10. 2021. у 08:30

НОВИ управо објављени декласификовани документ Стејт департмента сведочи да су изворне инциденте са "хаванским синдромом" највероватније" изазвали инсекти:

КУБАНСКИ ЦВРЧЦИ МУЧИЛИ ДИПЛОМАТЕ: Извештај елитног америчког саветодавног одбора Јасон о актуелизованом хаванском синдрому

Фото Архива

У "папиру" који објављује портал Базфид њуз пише:

- Буку повезану са мистериозним повредама међу америчким дипломатама на Куби највероватније су изазвали зрикавци - а не микроталасно оружје.

Извештај Стејт департмента написала је саветодавна група "Јасон", елитни научни одбор који Вашингтон ангажује искључиво када је у питању забринутост за националну безбедности САД . Документ је састављен у новембру 2018. године, две године након што су десетине америчких дипломата на Куби пријавиле да су чули зујање, а затим доживели загонетне неуролошке повреде, укључујући бол, вртоглавицу и тешкоће у концентрацији.

НАУКА Документ обавештајних стручњака, Фото Архива

Извештај је првобитно био класификован као тајна, али је објављен на захтев новинара о доступности информација.

- Ниједан уверљив појединачни извор енергије (ни радио/микроталасни ни звучн) не може произвести пријављене медицинске ефекте - закључује се у извештају "Јасона". - Верујемо да су снимљени звуци механичког или биолошког порекла, а не електронски.

ОКРИВЉЕН Цврчак као узрок стреса код дипломата, Фото Принтскрин

Највероватнији извор је индијски краткорепи цврчак.

"Јасон" ставља тачку на теорију микроталасног напада, рекао је за Базфид биомедицински инжењер Универзитета у Пенсилванији Кенет Фостер.

Тајанствени звучни напади "хаванског синдрома" вратили су се у медије у последњих пар месеци, посебно након што је августовска турнеја потпредседнице Камале Харис по земљама југоисточне Азије накратко прекинута због тврдњи о неконвенционалном нападу на особље америчке амбасаде у Вијетнаму. Недавно је ове недеље у "Вашингтон стрит журналу" па у "Гардијану", писано како је официр ЦИА евакуисан из Србије након што је претрпео мистериозне симптоме за које амерички званичници верују да су резултат напада "усмерене енергије".

Документ из Вашингтона продубљује сумње да је последња узбуна у америчкој обавештајној заједници од владе САД спонзорисана теорија завере "сем ако се не докаже да је Путин пустио специјалне ратне зрикавце на амбасаду у Хавани како би мучио тамошње америчко особље" - иронично закључује портал.

ФБИ УТВРДИО: ПСИХОЗА ЗАПОСЛЕНИХ

ЧУВЕНИ Еф-Би-Ај покренуо је властиту истрагу о догађајима у Хавани, али ни њихови агенти нису нашли доказе о било каквим нападима - пише о случају "Дејли мејл".  Еф-Би-Ај "профилатори" за анализу понашања спровели су сопствену процену пацијената у Хавани без директног интервјуа. Јединица је закључила да пате од масовне психозе болести, стања у којем запада група људи, веома често мислећи да су изложени нечем што је опасно. У том случају сви почињу да се осећају болесно у исто време.

Фото Архива

ИСТРАЖУЈЕ ШЕФ ЦИА

Од када је Џо Бајден преузео дужност, двадесетак америчких обавештајних официра, дипломата и других владиних званичника у Бечу пријавило је да је доживело мистериозне невоље сличне "хаванском синдрому".

Амерички званичници кажу да је број могућих нових случајева у аустријској престоници сада већи од броја који су пријавили званичници у било ком граду осим у самој Хавани.

Тачан узрок болести у Бечу, које америчке владине агенције формално називају "аномалним здравственим инцидентима" остаје непознат, а сам шеф Агенције ЦИА Вилијем Бурнс (на слици) је лично ангажован у утврђивању узрока ових инцидената.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)