УБИЈАО 35 ГОДИНА - ПРЕСУДИО И СЕБИ: После више од три деценије у Француској откривен масовни убица, али је предухитрио суд правде

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

01. 10. 2021. у 19:21

СЕРИЈСКИ убица и силоватељ Франсоа Веров (59), бивши полицајац, жандарм, члан Републиканске гарде и месни одборник, долијао је после дугих 35 година. Мистерија је коначно решена, злочинац је откривен, али је предухитрио правду, дигао руку на себе и окончао живот. Тако је решена једна од најдужих полицијских енигми у Француској.

УБИЈАО 35 ГОДИНА - ПРЕСУДИО И СЕБИ: После више од три деценије у Француској откривен масовни убица, али је предухитрио суд правде

Франсоа Веров

"Рошави", како му је дат надимак на основу сведочења преживелих жртава због трагова од богиња на лицу, за сада се терети за најмање осам злочина - три убиства са силовањем и још пет силовања, почињена од 1986. до 1994. године. Истрага се, међутим, сада занима за двадесетак случајева који још нису решени, а за које би начин деловања могао да одговара Верововим суровим методама.

Прва жртва је имала само 11 година. Сесил Блок је била силована, задављена и имала је убод ножем испод срца. Пронађена је умотана у тепих у подруму једне зграде у Паризу. Истражитељ после убиства Жила Политија (38) и Ирмгард Милер (20), страдалих 1987, истиче да ништа слично по суровости није видео, иако је присуствовао многим увиђајима. Девојка је била разапета на кревету на спрат, задављена каишем, ножем исечена по грлу и са паљевинама на грудима, док је младић био везан у куглу, с рукама и ногама иза леђа. Веров је такође силовао још најмање пет младих девојака и девојчица. Кружио је и његов фото-робот.

На основу пронађених ДНК трагова, обруч је у последње време почео да се стеже око њега. У Паризу су, као сведоци, саслушани и око 750 жандарма, његове бивше колеге. Ове седмице је и он позван на саслушање на које се није одазвао. Одбегао је од куће у месту Гранд Мот с осам хиљада становника у области Еро на крајњем југу Француске где је живео последње три године са својом супругом. Његово беживотно тело је пронађено у среду у изнајмљеном стану у оближњем Монпељеу. Накнадно извршене ДНК анализе недвосмислено упућују на њега. Оставио је и опроштајно писмо, у коме је признао злочине, али без откривања имена жртава.

ПОРОДОЧАН ЧОВЕК

СВИ који су га познавали и сретали, они с којима је радио, запрепашћени су. Комшије кажу да је био веома предусретљив и пријатан. Ходао је са штапом, због проблема с ногом, а описују га као породичног човека, с двоје деце.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)