УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ: „Гаспром“ није прекршио уговор прекидом транзита гаса

Новости онлајн

01. 10. 2021. у 17:23

ШЕФ компаније „Нафтогас Украјине“ Јуриј Витренко изјавио је да „Гаспром“ према условима транзитног уговора има право да обустави транзит гаса према Мађарској.

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ: „Гаспром“ није прекршио уговор прекидом транзита гаса

Фото: Архива

- 'Гаспром' је прекинуо транзит гаса према Мађарској преко Украјине и упркос резервисаном транзитном капацитету. Према уговору, он има право на то да не испоручује гас за транзит преко резервисаних капацитета, али да истовремено плаћа те капацитете - написао је Витренко на својој Фејсбук страници.

Према његовим речима, обустављајући транзит гаса према Мађарској, „Гаспром“ показује шта ће се десити након пуштања у рад „Северног тока 2“.

Кијев: Кремљ користи гас као оружје

Истовремено, Витренко каже да „Нафтогас“ очекује да ће након одлуке „Гаспрома“ да обустави транзит преко Украјине, „Северном току 2“ бити уведене санкције.

Упозоравали смо наше партнере у Немачкој и Америци да тако нешто може да се догоди и да ће прекид транзита преко Украјине створити огромну претњу по Украјину и Европу, подсетио је директор „Нафтогаса“.

- Кремљ то ради намерно. То чак није ни звецкање оружјем, већ очигледно коришћење гаса као оружја. Сада чекамо увођење санкција оператору 'Северног тока 2', који је ћерка компанија 'Гаспрома' - истакао је он.

„Гаспром“ је, према дугорочном споразуму са Мађарском потписаном 27. септембра, од данас почео да испоручује гас тој земљи кроз гасовод „Турски ток“ преко Србије и гасоводе у југоисточној Европи.

Компанија „Оператор ГТС Украјине“ је тим поводом саопштила да монополизација гасних рута коју спроводи „Гаспром“ покреће питање основних принципа функционисања тржишта гаса ЕУ.

Мађарска је у раније потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су подржали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.

С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Русија не намерава да користи гас као притисак на друге земље, а конкретно на Украјину.

(Спутњик)

Запратите Нпортал на Фејсбук страници.

БОНУС ВИДЕО:

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)