ПОЧЕТАК КРАЈА? Див због кога се тресу берзе принуђен на продају

Novosti online

29. 09. 2021. у 22:30

КИНЕСКА грађевинска компанија Евергранде најавила је да ће продати удео у банци Шенгђинг за 1,5 милијарди долара (9,99 милијарди јуана).

ПОЧЕТАК КРАЈА? Див због кога се тресу берзе принуђен на продају

Фото Танјуг/АП

Kако је најављено удео ће бити продат домаћој државној фирми за управљање имовином, а због исплате камата инвеститорима који су купили њене обвезнице.

Овај гигант у кинеском сектору некретнина, који грца под теретом дуга већег од 300 милијарди долара, настоји да прикупи средства како би поштовао рок за плаћање камата у износу од 47,5 милиона долара на обвезнице које доспевају данас, преноси ЦНБЦ.

У поднеску објављеном јутрос на Хонгконшкој берзи, Евергранде је навео да је склопио споразум о продаји 1,75 милијарди акција које поседује у банци Шенгђинг, финансијској групи Шењанг Шенгђинг фајненс инвестмент по цени од 5,70 јуана по деоници. Те акције чине 19,93 процента емитованог деоничког капитала банке, пренео је Танјуг.

Евергранде је раније већ отуђио акције вредне милијарду јуана које је имао у тој банци.

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР

У саопштењу компаније се додаје да су њени проблеми са ликвидношћу већ "негативно утицали" на банку Шенгђинг "у материјалном смислу".

Представљајући купца акција Еврегранде је истакао да ће државна инвестициона група "стабилизовати пословање" банке.

У настојању да ублажи финансијску кризу у коју је упао, кинески грађевинар води преговоре и о продаји удела у својим другим улагањима. До сада је већ продао неке некретнине добављачима и извођачима радова како би подмирио нека од својих неизмирених плаћања.

Према последњем финансијском извештају Еверграндеа, доспела неизмирена дуговања су 27. августа износила око 25,17 милијарди јуана (3,8 милијарди долара).

Агенција Фич срезала кредитни рејтинг Еверграндеа

Рејтинг агенција Фич саопштила је данас да је снизила кредитни рејтинг компаније Евергранде група и њених подружница, Хенгда и Тијанђи, за дугорочно задуживање у страној валути, јавља Ројтерс.

Како се наводи у образложењу Фича, снижавање рејтинга на "Ц" са нивоа "ЦЦ" одраз је процене да ће Евергранде вероватно пропустити исплату камата на своје сениор необезбеђене хартије од вредности и ући последично у 30-дневни грејс период пре него што прогласи немогућност извршавања финансијских обавеза.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)