ФИНАНСИЈСКА КРИЗА ПРЕТИ САД И СВЕТУ: Америка би 18. октобра могла остати без новца за плаћање дугова?

Танјуг

28. 09. 2021. у 22:33

АМЕРИЧКА министарка финансија Џенет Јелен упозорила је данас у Конгресу да ће влада 18. октобра вероватно остати без новца за плаћање приспелих обавеза ако се не подигне граница до које може да се задужује.

ФИНАНСИЈСКА КРИЗА ПРЕТИ САД И СВЕТУ: Америка би 18. октобра могла остати без новца за плаћање дугова?

Џенет Јелен, Фото АП

Ако Конгрес не изгласа подизање границе задуживања до одређене суме или датума, званичници секретаријата очекују да ће земља на располагању "имати веома ограничне ресурсе, који ће бити брзо исцпрљени" након наредне три седмице, рекла је Јелен, а пренео Глас Америке.

Амерички Сенат у понедељак није усвојио законске предлоге који би омогућили влади да настави да се задужује и спречили су делимично затварање владиних служби на почетку кључне седмице за законодавну агенду администрације председника Џозефа Бајдена, а о којој се расправља у дубоко подељеном Конгресу.

Тренутни федерални дуг је 28,4 хиљада милијарди долара, а САД су готово једина земља у свету која је деценијама наметала границу до које влада може да се задужује или ју је повремено укидала до одређеног датума.

Конгрес је увек подизао границу задуживања или ју је укидао на одређени период да би осигурао да САД могу да исплате своје дугове и тиме је спречавао светску финансијску кризу коју би изазвала највећа економија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)