РОБОТИ ПОСТАЈУ ДОСТАВЉАЧИ: У Кини 2022. више од 2000 аутоматизованих разносача робе због ковида 19

Д. Д. С.

28. 09. 2021. у 13:05

ВИШЕ од 2000 робота ће се придружити особљу кинеских достављачких гиганата као што су "Алибаба" или "Меитуана" наредне године, јер пандемија ковида 19 намеће бесконтактно пословање.

РОБОТИ ПОСТАЈУ ДОСТАВЉАЧИ: У Кини 2022. више од 2000 аутоматизованих разносача робе због ковида 19

Фото: ЕПА

То ће бити око четири пута више него сада, кажу руководиоци кинеских компанија, охрабрени падом трошкова везаних за производњу робота.

Милиони курира и даље испоручују пакете за неких око пола долара, али компаније активно истражују могућност употребе дронова и "кутијастих" робота на точковима још од 2013. Пекинг је наредио компанијама да обезбеде периоде одмора за курире, јер се они очајнички боре с растућом потражњом и роковима.

- Пандемија ковида 19 је била велики замајац за убрзавање остваривања планова у вези с роботима - каже Ша Хуаша, главни научник у "Меитуани", гиганту у области доставе хране, који је роботске услуге лансирао фебруара 2020, када је број инфекција у Пекингу био на врхунцу.

Наравно, људско особље и даље далеко надмашује по бројности роботе, који имају ограничења, као што је немогућности пењања уз степенице. Та возила се више користе за испоруку мање осетљивих пакета, него хране. Но, истраживачи из Универзитета у Мичигену установили су да би потпуно и делимично аутоматизована возила могла да редукују трошкове испоруке у градовима за 10 до 40 одсто. Трошкови производње робота иду надоле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)