"МЕЊАЈУ" НУЛАНДОВУ ЗА ВОРОНЦОВА: Вашингтон и Москва не престају да воде рат визама

Б. ВЛАХОВИЋ

27. 09. 2021. у 22:48

РУСКЕ власти постављају услов да ће дати визу америчкој секретарки ако Вашингтон одобри улазак у САД Константину Воронцову из департмана за контролу наоружања руског министарства спољних послова. Викторија Нуланд је на "црној листи" Американаца којима је забрањен улазак у Русију.

МЕЊАЈУ НУЛАНДОВУ ЗА ВОРОНЦОВА: Вашингтон и Москва не престају да воде рат визама

Фото ITAR-TASS/ Maxim Nikitin

Американци не дају Воронцову визу већ две године, а он је требало да путује у УН на састанак комитета који се бави оружјем. Нуланд би требало да се сретне са Дмитријем Козаком који је у Кремљу задужен за бивше совјетске републике.

Нуландова се сматра експертом за постсовјетско пространство, али и русофобом која је антипатије према Русији показала много пута. Њу у Москви памте још из времена када су у Кијеву рушили легално руководство Украјине на челу са председником Виктором Јануковичем, а Викторија Нуланд делила демонстрантима на Мајдану кекс и сендвиче. У то време је била помоћник државног секретара за Европу и Азију. Она се 2016. године мешала и у кадровску политику Молдавије.

О томе да се преговара да Викторија Нуланд ипак допутује у Москву, потврдио је министар спољних послова Сергеј Лавров, али још није добила визу. Викторија Нуланд ће највероватније ускоро добити визу да би са Козаком разговарала о Украјини.

Американци дуже време не издају визе члановима руских делегација које су планирале да учествују на састанцима у Њујорку које организује УН. И недавно визе нису добили чланови руске делегације који су заједно са министром Лавровом требало да учествују на Генералној скупштини УН.

Руски парламент је предложио да се седиште УН пресели из САД. Забринутост што су Американци присвојили право да одлучују ко може да дође у УН, изразили су и највиши руководиоци те светске организације. Али, проблем није решен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)