ШОЛЦ: ИМАМ МАНДАТ! Формирање власти у Берлину још неизвесно, али највише шанси, за сада, има "семафор коалиција"

И. СТАНОЈЕВИЋ

27. 09. 2021. у 23:04

ИМАМ мандат да водим наредну немачку владу!

ШОЛЦ: ИМАМ МАНДАТ! Формирање власти у Берлину још неизвесно, али највише шанси, за сада, има семафор коалиција

ФАВОРИТ Олаф Шолц са сарадницима, Фото Ап

Ово је поручио Олаф Шолц, кандидат за канцелара Социјалдемократске партије Немачке (СПД) која, додуше тесно, води испред демохришћана, њихових досадашњих партнера у владајућој коалицији. Шолц најављује да ће настојати да формира власт са Зеленима и либералима (ФДП), чији је лидер Кристијан Линднер наговестио да би ове две странке могле да формирају блок и са заједничких позиција наступају у преговорима.

Зеленима и либералима припала је улога таса на ваги у формирању будуће немачке владе и планирају да разговарају о свим могућим варијантама коалиционих "склопова".

У овом тренутку, највише шанси има такозвана семафор коалиција, односно, подела власти између "црвеног" СПД као старијег партнера и Зелених и "жутих" либерала као млађих чланова. Странка СПД је већ формирала шесточлани тим, који ће, са Зеленима и ФДП разговарати о формирању "семафор коалиције". Предводи га Шолц који је, иначе, победио у изборној јединици у Потсдаму и директно освојио посланичко место у Бундестагу, чији члан није био од 2011. године.

Фото Илустрација В. Н.

Шолц ће, међутим, уместо у Бундестагу, седети за канцеларским столом, ако је судити по традицији изборног округа Пинеберг, на југозападу покрајине Шлезвиг-Холштајн. Од 1953. године, у овом округу са 315.000 становника без грешке се "прогнозира" ко ће бити нови немачки канцелар. А на недељним изборима победио је, наиме, кандидат СПД, Ралф Штегнер.

Будући да ни СПД ни ЦДУ-ЦСУ не желе "велику коалицију", односно, сарадњу унутар владе каква је постојала последњих деценију и по, јасно је да ће нова влада бити трочлана.

Због губитка прве позиције на политичкој сцени Немачке, није негодовао само ЦДУ, него и баварска, сестринска ЦСУ, која је отворила праву рафалну паљбу на канцеларског кандидата Армина Лашета.

Према писању таблоида "Билд", на седници председништва ЦДУ дошло је до оштре расправе. Министар здравља покрајине Северна Рајна Вестфалија Карл-Јозеф Лауман, у бесу је повикао: "Доста ми је! Милион и по бирача, директно је прешло од нас ка СПД". ЦДУ је у недељу остварила свој најгори резултат у модерној историји и нико не верује у Лашетово објашњење да је то због одласка канцеларке Ангеле Меркел, после 16 година.

Лашет је, принуђен, променио реторику у вези са захтевом за формирање владе и сада тврди да није ни рекао да намерава да формира владу, иако је одмах у изборној ноћи дуго разговарао са Линднером. Млади чланови ове партије оштро се супротстављају уласку у власт по сваку цену и траже да ЦДУ оде у опозицију и да се темељно спреми за наредне изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)