ЦРНИ БИЛАНС ЗЕМЉОТРЕСА НА КРИТУ: Једна особа погинула, чак 20 повређено

Танјуг

27. 09. 2021. у 15:51

НАЈМАЊЕ једна особа погинула је данас у снажном земљотресу на грчком острву Криту, а 20 је повређено.

ЦРНИ БИЛАНС ЗЕМЉОТРЕСА НА КРИТУ: Једна особа погинула, чак 20 повређено

Фото: AP Photo/Harry Nakos

Погинули је радио као грађевински радника на обнови цркве у селу Аркалохори, преноси дневник Катимерини, а то је потврдио председник општине Аркалохори, који је навео да су у селу оштећене две цркве и друге зграде.

Званичници болнице рекли су да је 20 особа збринуто због повреда, од којих је десет добило прву помоћ.


Прва процена Геодинамичког института земљотреса који се догодио у 9.17 ујутру на Криту, говори о јачини од 5,8 степена, са епицентром 78 километара јужно од Ираклиона, највећег града на том острву и 246 километара југоисточно од главног града Грчке, Атине.

Лист Катимерини је навео да је после најјачег земљотреса, уследило још најмање девет потреса, од којих су два била јачине 4,6 степени.

Према првим извештајима, епицентар је на дубини од 10 километара.

Сведоци и локални медији тврде да је земљотрес дуго трајао и да се снажно осетио не само у Ираклиону већ широм Крита.

Како наводи агенција АП, земљотрес није утицао на међународне и домаће летове до аеродрома Ираклион, а регионално удружење хотелијера саопштило је да нема озбиљних оштећења на хотелима у околини, која укључују многа популарна одмаралишта.

Општинска грађевинска возила помогла су хитним службама у рашчишћавању пута.

- Ово није догађај који се десио без упозорења. Видели смо да постоји активност у овом региону неколико месеци. Ово је био снажан земљотрес, који није био под морем, већ под замљом, те је утицао на насељена подручја - рекао је сеизмолог Герасимос Пападопулос за грчку државну телевизију ЕРТ.

Портпарол владе Јанис Окиному рекао је на конференцији за медије да се за сада чини да нема суграђана заробљених под рушевинама.

Сеизмолог Ефтимиос Лекас, који води грчку Организацију за планирање и заштиту од земљотреса, рекао је да је почела инспекција критичних зграда, попут школа и болница.

- Позивамо људе који живе у оштећеним старијим зградама да остану на отвореном, јер један накнадни удар може да изазове колапс - поручио је Лекас са Крита.

Министар цивилне заштите Христос Стилианидес који је отпутовао на Крит рекао је да ће бити предузете мере помоћи онима који је не могу да проведу ноћ у својим домовима, што ће потенцијално значити и обезбеђивање соба у хотелима.

Локални званичници рекли су да имају довољно капацитета да привремено сместе 300 људи у шаторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)