ПУТИН ПРОТИВ НОВИХ ПРОГОНА У СИБИР: Лидер Либерално-демократске партије Русије, Жириновски, хтео да буде "оригиналан"

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 09. 2021. у 23:38

ПРВИ виртуелни разговор руског председника Владимира Путина са лидерима пет партија које ће бити заступљене у новом руском парламенту, био је полемичан.

ПУТИН ПРОТИВ НОВИХ ПРОГОНА У СИБИР: Лидер Либерално-демократске партије Русије, Жириновски, хтео да буде оригиналан

Фото АП

Договорено да је се већ идућег месеца шеф Кремља сретне са свима у четири ока.

У жељи да буде оригиналан, лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски, предложио је да се затвореници, као некада, шаљу у прогон у Сибир.

- Код нас се у затворима налазе хиљаде људи који су нешто украли или су се у пијаном стању потукли - казао је Жириновски. - Ето, недавно су се потукли фубалери Кокорин и Мамајев са гостима у једном кафићу. Због тога су их послали у затвор, а било би боље да су их пребацили у Сибир. Тамо су могли да развијају фудбалске стратегије и стичу кондицију.

Председник Путин је одмах одбацио такав предлог и супротставио се повратку прогонима у Сибир.

- То је жестока метода и не би била ефикасна - био је кратак Путин. - Сибиру и Далеком истоку потребни су стручњаци, а не затвореници који би трчали, или се бавили нечим бескорисним.

Да грађани сматрају да су прошла времена кад су се у Сибир слали затвореници доказ је и то што су реаговали пратиоци сајтова који су објавили ту информацију. Тако је читалац високотиражне "Комсомолске правде" написао да би Жириновског требало протерати у Сибир. Други је сматрао да не само Жириновског, него његову целу партију треба у Сибир, док је трећи казао да се Жириновског зажелела Колима, где је у време Стаљина био логор. Више њих је написало да прво у прогон треба послати аутора иницијативе.

За разлику од Жириновског, остала четворица лидера партија које ће бити у парламенту бавили су се озбиљним темама које ће предлагати на заседањима парламента. Путин је тражио подршку од свих да, као прворазредни задатак, буде борба против сиромаштва. Заложио се да се подигну плате педагошким радницима.

Комунисти и Праведна Русија, казали су Путину да ће се заложити да се врати стари закон о одласку у пензију по ком су жене престајале да раде после 55. године, а мушкарци после 60. По садашњем закону жене иду у пензију са 60, а мушкарци са 65, док је планирано да се, у ближој будућности, одлазак у пензију продужи још за пет година. Они који се залажу за краћи радни век, наводе да се у Русији краће живи него на Западу.

КРАТКО У СИБИРУ

РУСКИ председник Владимир Путин провео је неколико дана на одмору у Сибиру, где је пешачио и пецао, саопштио је јуче Кремљ. Објављено је 20 фотографија на којима Путин стоји у реци и пеца, шета ливадама и разговара са министром одбране Сергејем Шојгуом, својим уобичајеним пратиоцем на одмору. Шеф Кремља, био је и у краткој самоизолацији, као мери предострожности против вируса корона. Путин је примио две дозе руске вакцине "спутњик В" и осећа се добро.

ЛАВРОВ И ШОЈГУ

ВИШЕ дилеме нема: два Путинова изборна "џокера", министри спољних послова и одбране, Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу, који су били на врху изборне листе Јединствене Русије, неће ипак ићи у Думу. Раније се говорило да о томе тек треба да се одлучи. Путин је, међутим, у суботу изјавио да је Вјачеслав Володин достојан да поново буде на челу Думе. О томе ће се изјаснити новоизабрани посланици, али већ сада се зна да је то формалност јер Јединствена Русија има већину у Думи. Послушни Жириновски се одмах сагласио са Путином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)