БУСТЕР ЗА СВЕ СА ПОВЕЋАНИМ РИЗИКОМ: Конфузија у САД због имунизације са трећом дозом вакцине против корона вируса

tanjug

26. 09. 2021. у 22:04

ДИРЕКТОРКА америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) Рошел Валенски рекла је данас да је дошло до одређене конфузије у САД о томе ко би требало да добије трећу бустер дозу вакцине против ковида.

БУСТЕР ЗА СВЕ СА ПОВЕЋАНИМ РИЗИКОМ: Конфузија у САД због имунизације са трећом дозом вакцине против корона вируса

Фото: Ј.С.

Засад је одобрена само бустер доза компанија Фајзер/Бајонтек. Прошле недеље, Валенски се сложила са већином препорука саветника ЦДЦ о давању бустер дозе шест месеци након друге дозе за одређене групе људи, подсећа АП. У те групе спадају особе старије од 65 године, корисници домова за старе и људи између 50 и 64 године који имају хроничне здравствене проблеме као што је дијабетес. Пунолетне особе са здравственим проблемима могу саме да одлуче да ли желе да приме трећу дозу.

Међутим, Валенски је потом поништила предлоге саветника и рекла да људи који су у повећаном ризику од инфекције због послова или услова живота могу одмах да се квалификују за примање бустер дозе. То укључује здравствене раднике, учитеље и особе у затворима или склоништима за бескућнике.

- Видим да је сада дошло до конфузије. Радимо научну процену у реалном времену. Састајемо на пар недеља да проценимо ситуацију. Научне процене би могле такође да покажу да и остатак популације САД треба да добије бустер дозе, и ми ћемо им дати такво упутство чим будемо имали доказе - рекла је Валенски за Си-Би-Ес.

Особе које су добиле вакцине Модерне и Џонсон и Џонсон још чекају да чују када би могли да добију бустер дозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)