ЕРДОГАНОВА ИГРА С ВАТРОМ: Да ли ће Турска издати Русију?

Novosti online

26. 09. 2021. у 18:51

АНКАРА ће лако окренути леђа Москви, ако буде сматрала да су јој односи са Западом кориснији, сматра политиколог Пол Антонопулос у чланку за портал Info Brics.

ЕРДОГАНОВА ИГРА С ВАТРОМ: Да ли ће Турска издати Русију?

Фото: АП

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, имаће састанак у Сочију 29. септембра, где ће разговарати о билатералним односима и ситуацији у Сирији.

- Поставља се питање, да ли Москва треба да верује Анкари, посебно узимајући у обзир то што турски председник често замењује билатералну реторику непријатељском - наводи експерт.

Како сматра Антонопулос, интереси две државе се сукобљавају у многим регионима планете: Путин покушава да сачува мир у Сирији, а Ердоган уз помоћ меке силе и армије жели да поврати бивше османске поседе.

Политиколог је нагласио да Турска очајно покушава да постане велика сила, али је реалност таква да њено присуство у блискоисточној републици у потпуности зависи од воље Русије. Поред тога, Анкара жели да промени равнотежу снага у Закавказју и Либији како би ослабила утицај Москве, додао је он.

- Иако су Ердоганови предлози о стварању регионалне платформе за решавање проблема позитиван корак у правом смеру, с обзиром на његово доследно несигурно понашање и издаје у прошлости, Москва би, с једне стране, прихватила такав блок с ентузијазмом, али такође се плашите, знајући да се та Турска врло често лако окреће Западу - резимирао је стручњак.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)