ДИРЕКТОР РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА УПОЗОРАВА: Москва треба да буде опрезна због споразума АУКУС

Танјуг

26. 09. 2021. у 12:50

РУСИЈА треба да буде опрезна у вези са стварањем новог војно-технолошког партнерства између Аустралије, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Индо-Пацифичком региону (АУКУС), сматра директор руске Спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин.

ДИРЕКТОР РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА УПОЗОРАВА: Москва треба да буде опрезна због споразума АУКУС

Фото: Пиксабеј

- Узмимо, на пример, недавне догађаје везане за стварање новог војно-технолошког савеза између Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Аустралије. Време ће показати шта је то. Али морамо да будемо опрезни“, изјавио је Наришкин у интервјуу за „РТ“.

Наришкин је казао како је приметио да је упркос недавним изјавама америчке администрације да је безбедност у земљи њен најважнији приоритет, Вашингтон онај који наставља да развија нове експанзионистичке планове.

- Знамо да су често речи америчких лидера у супротности са поступцима и већ видимо развој нових офанзивних планова. Гледајте, Сједињене Америчке Државе покушавају да задрже утицај на територији Авганистана, на регион јачањем својих позиција у земљама централне Азије - истакао је Наришкин.

Аустралија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су 15. септембра објавиле стварање новог партнерства у области безбедности (АУКУС).

У оквиру споразума, Аустралија, између осталог, планира да изгради најмање осам нуклеарних подморница уз помоћ америчке и британске технологије, од којих ће прва ступити у службу 2036. године, као и да ће своје оружане снаге модернизовати америчким крстарећим ракетама.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)