МАКРОН: Дистрибуција 120 милиона вакцина сиромашним земљама

Танјуг

26. 09. 2021. у 11:53

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон најавио је да ће Француска дати 120 милиона доза вакцина против корона вируса сиромашним земљама, што је двоструко више него што је било најављено раније.

МАКРОН: Дистрибуција 120 милиона вакцина сиромашним земљама

Емануел Макрон, Фото АП

 - Неправедно је што је на другим континентима стопа вакцинације у великом заостатку. У Африци је једва три одсто популације вакцинисано, мора се ићи брже - рекао је председник Макрон у видео обраћању на концерту који је организовала невладина организација "Глобал Цитизен", преноси портал Индеx.хр.

Макрон је истакао да ће Француска удвостручити број доза вакцина које ће донирати и то са ранијих 60 милиона доза, повећаће број на 120 милиона доза вакцина.

Кинески председник Си Ðинпинг рекао је прошле недеље како је "осигуравање поштене и праведне дистрибуције вакцина по целом свету хитан приоритет".

Најавио је да Кина намерава да до краја године свету испоручи укупно две милијарде доза вакцина.

Према извештају Светске здравствене организације (СЗО) који је објављен пре неколико дана, Африци ће недостајати готово 500 милиона доза вакцина у односу на глобални циљ од 40 одсто вакцинисаних до краја године.

Француски председник Макрон такође је најавио "конкретне обавезе", које су везане за помоћ Уницефу у организовању кампање вакцинације у афричким земљама и помоћ тамошњим здравственим системима.

Невладина организација Глобал Цитизен, која је у суботу увече у више светских градова организовала низ концерата, саопштила је да ће "уметници на шест континената помоћи грађанима у захтевима да владе, велике корпорације и филантропи раде заједно на одбрани планета и поразу сиромаштва".

Организација је навела да се усредсређује "на најхитније, међусобно повезане претње које најтеже погађају сиромашне, а то су климатске промене, једнакост у приступу вакцинама и глад".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)