СИТУАЦИЈА ЈЕ УЖАСНА: Нове муке Авганистанаца, земљи прети глад!

Срна

25. 09. 2021. у 20:52

АВГАНИСТАНУ прети глад с приближавањем зиме и поремећајем у сфери услуга повратком талибана на власт, упозорила је званичник УН у интервјуу за АФП Наталија Канем.

СИТУАЦИЈА ЈЕ УЖАСНА: Нове муке Авганистанаца, земљи прети глад!

Фото: Танјуг/АП Пхото

Наталиа Канем, директорка Фонда УН за становништво /УНФПА/, рекла је путем видеа да је ситуација у земљи ужасна.

- Не би било претерано рећи да се најмање трећина авганистанског становништва од око 33 милиона суочава са скоро глађу, - рекла је Канем.

Према њеним речима, постоји велика забринутост због начина на који ће пружати здравствену заштиту, одакле ће доћи следећи оброк, као и да ће најгоре проћи жене и девојке.

- Хитно је, посебно за жене и девочице које су већ патиле. Ово је једна од земаља са највећом стопом смртности током порођаја и трудноће. Не можемо довољно нагласити да чак и у прелазном периоду жене и девојке имају људска права која се морају поштовати - рекла је она.

Додала је да су жене у Авганистану годинама јасно стављале до знања да желе своје образовање, здравствену заштиту, као и да су спремне, вољне и способне да осмишљавају програме и да буду способне да воде у својим заједницама.

Канем је напоменуо да су у тој земљи, опустошеној деценијама сукоба, многе жене, посебно у подручјима погођеним насиљем, једине хранитељке.

Она је упозорила да ће у случају да се уруши здравствени систем, то значити "потпуну катастрофу", али је додала да су породични здравствени центри агенције већином отворени.

УН су у среду издвојиле 45 милиона долара хитне помоћи за подршку здравственом систему Авганистана.

БОНУС ВИДЕО - УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО: Талибани снимили како ликвидирају шефа полиције

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)