МЕРКЕЛ ПОРУЧИЛА НЕМЦИМА: Гласајте за Лашета да нам земља остане стабилна, можете ли да замислите ЦДУ, Зелене и Левицу на власти?

Новости онлајн

24. 09. 2021. у 22:44

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је у петак гласаче да дају глас Армину Лашету, конзервативном кандидату њене странке ЦДУ, како би Немачка "остала стабилна", два дана пре парламентарних избора на којим се бира њен наследник.

МЕРКЕЛ ПОРУЧИЛА НЕМЦИМА: Гласајте за Лашета да нам земља остане стабилна, можете ли да замислите ЦДУ, Зелене и Левицу на власти?

Фото: Olivier Hoslet, Pool via AP

- Да би Немачка остала стабилна, Армин Лашет мора да постане савезни канцелар - рекла је Ангела Меркел на скупу своје странке у Минхену.

Анкете уочи избора предвиђају тесан двобој кандидата социјалдеморката Олафа Шолца и Лашета.

- Није неважно ко управља Њемачком - додала је Меркел и упозорила какав би био на сценарио ако победи Шолц, који према анкетама води. "Можете ли да замислите црвено-црвено-зелену владу? - питала је она.

Међу могућим опцијама будуће владајуће коалиције није искључен савез "црвено-црвено-зелени" између социјалдемократског кандидата СПД-а Олафа Шолца, Левице и Зелених. Та коалиција ипак није највероватнија јер постоје бројне идеолошке разлике међу 3 странке.

Конзервативци, који лоше стоје у анкетама, су ту перспективу искористили како би мобилисали своје бираче.

Канцеларка је критиковала повећање пореза које предвиђа социјалдемократски кандидат и што би могло да нагна немачке компаније да се преселе у Аустрију или Холандију.

- То није наша политика - нагласила је Меркел и додала да она преферира "политику која омогућује фирмама да остану у земљи и отварају радна места - овде, како би Немачка напредовала".

Канцеларка је такође упозорила на опасност коју би Немачкој донело уклањање "кочнице задуживања", а реч је о "безбедносној кочници" која је уграђена у устав и ограничава државно задуживање, као и на опасност "задужене Европске уније" што би се могло догодити победом левице.

Један од задатака "кочнице задуживања" је и успостављање "генерацијске праведности" која предвиђа избегавање остављања дугова генерацијама које долазе.

(Хина)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)