БОЉЕ ПОМОЋ, НЕГО ДРОГА: Представници нове авганистанске владе желе да посете Москву

Б. Влаховић - дописник из Москве

24. 09. 2021. у 22:54

НЕДОСТАТАК новца у државном буџету Авганистана може да утиче на повећање продаје наркотика, па се Русија и Кина залажу да међународна заједница помогне народу Авганистана.

БОЉЕ ПОМОЋ, НЕГО ДРОГА: Представници нове авганистанске владе желе да посете Москву

ГЛАД Половина Авганистанаца нема новца ни за храну, Фото АП

Говорећи преко видео-везе на скупу Организације земаља колективне безбедности (ОДКБ) Путин је подсетио да по подацима УН половина грађана Авганистана тражи помоћ, јер немају од чега да купују храну.

Представници нове авганистанске владе желе да посете што пре Москву и само чекају позив из Русије. Једна од тема би била помоћ Русије у затварању канала трговине наркотицима. Осим помоћи, Авганистану су потребне инвестиције које очекују из Кине и Русије.

Кад је била делегација талибана у Москви, обећали су да ће се борити против трговине наркотицима. Минулих дана нове авганистанске власти су у Кандахару тамошњим сељацима казале да ће се морати зауставити производња мака и наркотика.

Није тајна да су се талибани финансирали од трговине наркотицима, па се писало о "хероинском џихаду". Средином деведесетих у Авганистану је било засађено маком 50.000 хектара, а за десет година се површина удвостручила и касније је само рапидно расла.

Наркотици нису ишли само у иностранство. Према анализама УН од 40 милиона Авганаца наркотике користи око 2,4 милиона наркомана.

Рекордна производња и тровина авганистанским наркотицима била је 2017. године. По оцени експерата УН била је чак 6,6 милијарди долара. У том бизнису у Авганистану учествовало је око 400.000 људи. За 20 година америчког боравка у Авганистану само се повећала производња мака, коме цена и даље расте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)