УПАД НА ТРГ СТАЉИНГРАД: У Паризу француске власти евакуисале велико станиште наркомана

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

24. 09. 2021. у 15:58

ФРАНЦУСКЕ власти евакуисале су јуче ујутро велико станиште наркомана у париском кварту Стаљинград.

УПАД НА ТРГ СТАЉИНГРАД: У Паризу француске власти евакуисале велико станиште наркомана

Фото: ЕПА

Ненајављеном акцијом, полиција је изненада покупила присутне и одвела их на привремену локацију. Био је ангажован велики број чувара реда који су окружили читав кварт. Токсикомани су убачени у аутобус и одведени на оближња градска врата Вилет. Све су пратиле и болничке екипе. Цела операција изведена је на захтев министра унутрашњих послова Жералда Дерманена, а после непрестаних жалби безнадежних становника околних зграда. Акција је припремљена у тајности, а нису биле обавештене чак ни градске власти Париза.

Овај део француске престноце, на североистоку Града светлости, представља право ругло и "слободну зону" за трговину сваке врсте. Тако се ту дилује и дрога. Често без полицијског надзора, трафиканти овде несметано продају наркотике које наркомани конзумирају дану и ноћу, без скривања, пред очима пролазника и огорчених станара.

Међу онима који кризирају, често долази до свађа и туча, редовно просе, па и отимају, да би дошли до потребних пара за дрогирање, а после конзумирања њихова тела често морају да се прескачу на тротоару. Ноћу је нарочито напето, па многи станари не користе градски превоз, да не би морали да се сусрећу са токсикоманима, и возе се скупим таксијем који их остави пред улазним вратима зграде.

Неки наркомани су се овде и трајно настанили и разапели шаторе. Заузели су паркове и тргове и избацили обичне људе, пензионере и породице с децом, који су у зеленилу проводили слободно време. Има их и на паркинзима, али и на самој улици. Све то се догађа у кварту где постоје чак 22 школе. Родитељи су се пред телевизијским камерама жалили да се наркомани дрогирају чак и пред обдаништем, усред бела дана, наочигед згранутих малишана.

Полицијска префектура је појаснила да су наркомани пребачени у сектор где у непосредној близини нема станова. За премештене наркомане обезбеђени су и мокри чворови. Све то је, међутим, привременог карактера. А ни први станари нису далеко. Трајног решења, за сада, нема. Чим их однекуд избаце, наркомани и дилери се помере неколико улица даље и наставе по старом.

БОНУС ВИДЕО - ДРАМА У ВАШИНГТОНУ: Евакуисан Капитол због језиве претње

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)