СВЕ ОСТАЈЕ НА СВЕСТИ ЉУДИ: Португал од 1. октобра укида говото све мере против короне

tanjug

23. 09. 2021. у 20:58

ПОРТУГАЛ ће укинути готово све преостале мере ограничења против корона вируса од првог октобра и на тај начин допустиће да ресторани и културне установе приме максималан број посетилаца, рекао је данас премијер Антонио Коста.

СВЕ ОСТАЈЕ НА СВЕСТИ ЉУДИ: Португал од 1. октобра укида говото све мере против короне

Фото: АП

- Како већина мера ограничења које намеће закон нестаје, ући ћемо у фазу која се заснива на одговорности свих нас - рекао је премијер Коста на конференцији за новинаре, преноси агенција Ројтерс.

Такође је истакао да никако не сме да се заборави да пандемија није готова.

Међу ретким мерама против корона вируса које су остале на снази су обавезно ношење маски у јавном превозу, на великим догађајима, у старачким домовима, болницама, тржним центрима и хипермаркетима.

Ројтерс подсећа да су маске у Португалу прошле недеље престале да буду обавезне на отвореном.

Будући да је Португал сада употпуности вакцинисао више од 8,5 милиона људи, или 83,4 одсто становништва, ноћним клубовима и баровима биће дозвољено поновно отварање, након што су затворени у марту 2020. године, рекао је Коста.

Међутим, посетиоци ће морати да покажу дигитални сертификат о вакцинацији или негативан тест на корона вирус.

Од 1. октобра више неће бити ограничења у броју људи којима је дозвољено да седе заједно у ресторанима и кафићима, или да посећују културне догађаје, венчања и крштења.

Дигитални сертификати или негативни тестови више неће бити обавезни у хотелима и теретанама, али ће и даље бити потребни за присуствовање великим културним или спортским догађајима, поручио је Коста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)