ПАРИЗ САДА ТРАЖИ ОДШТЕТУ ЗА ПОДМОРНИЦЕ: После разговора Макрона и Бајдена срели се и шефови дипломатија Француске и САД

Г. ЧВОРОВИЋ

23. 09. 2021. у 23:09

ПОСЛЕ телефонског разговора између председника Француске Емануела Макрона и САД Џозефа Бајдена, шефови дипломатија двеју земаља, Жан-Ив ле Дријан и Ентони Блинкен јуче су, очи у очи, покушали да односе између две силе врате на стазу нормaлне комуникације.

ПАРИЗ САДА ТРАЖИ ОДШТЕТУ ЗА ПОДМОРНИЦЕ: После разговора Макрона и Бајдена срели се и шефови дипломатија Француске и САД

Фото АП

Претходно су двојица шефова држава одлучила да покрену процес консултација за успостављање поверења, а састаће се у Европи крајем октобра, како би остварили тачке договора.

САД су потврдиле да је ангажман Француске и ЕУ у индопацифичком региону од стратешког значаја. Вашингтон је препознао и важност јаче, способније европске одбране, комплементарног НАТО, а Макрон је одлучио да од следеће седмице врати француског амбасадора Филипа Етјена у САД. Али повратак амбасадора не значи аутоматски и повратак поверења.

Осим дипломатске кризе, битно је и да се реши комерцијални део "подморничке афере", пошто је одбијањем Аустралије да купи француских пловила, Париз изгубио 56 милијарди евра. "Навал група" очекује да поврати бар део средстава, а све ће се решавати на основу уговора који броји око хиљаду и по страница.

Но, проблем је што ништа до сада није произведено. Завршена је прва фаза успостављања процеса, а спровођење уговора склопљеног 2016. године налазило се у другој фази, прецизнијег дизајнирања будућих подморница. Зато Француска неће моћи да се нада баснословној суми. Одштета ће, свакако, бити далеко мања од суме која би била да је све реализовано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)