АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ОТКРИЛИ СВОЈ ПЛАН: "Санкцијама натерати Русију да поштује Украјину"

Novosti online

23. 09. 2021. у 11:50

АМЕРИЧКИ сенатори на челу са представницом демократа Џин Шахин оптужили су Русију за „злонамерну активност“ против Украјине и позвали су да се изврши притисак на Москву помоћу санкција, преноси „РТ“, позивајући се на резолуцију поднету америчком Конгресу на разматрање.

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ОТКРИЛИ СВОЈ ПЛАН: Санкцијама натерати Русију да поштује Украјину

Фото АП

У документу се описују важни догађаји из Украјине у периоду од 1990. године. Реч је о стицању независности (1991), „Наранџастој револуцији“ (2004) и Евромајдану (2013. године).

У једном делу говори се о „злонамерној активности“ Русије. Наиме, политичари оптужују Москву за „инвазију“ на територију Украјине и „анексију“ Крима.

Они тврде да Кијев 30 година успешно корача путем ка демократским реформама, посебно у области одбране, борбе са корупцијом и јачања принципа владавине права.


Поред тога, истиче се активност власти повезана са давањем аутокефалности локалној цркви, што је посебно значајно за „самостално одређивање будућности Украјине без утицаја Кремља“, истичу сенатори.

Они закључују да би САД и савезници требало да наставе да врше санкциони притисак на Русију све док она не почне да „поштује територијални интегритет Украјине“.

Односи Москве и Кијева погоршали су се у светлу ситуације у Донбасу након државног удара 2014. године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)