НЕМАЧКО МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ: Русија испуњава своје обавезе према уговорима о испоруци гаса

Новости онлајн

23. 09. 2021. у 00:18

ДО ПОСКУПЉЕЊА гаса у Европи довели су многи фактори, Русија испуњава све своје обавезе према уговорима, изјавила је портпаролка Министарства енергетике Немачке Сузан Унград, коментаришући медијске спекулације на тему рекордне цене овог горива.

НЕМАЧКО МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ: Русија испуњава своје обавезе према уговорима о испоруци гаса

Фото: Б. Марчета

Неки политичари и аналитичари сматрају да Москва и „Гаспром“ намерно утичу на тржиште како би убрзали пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“.

Како је навела Унградова, постоји много фактора који утичу на цене: „тешка зима, промене на тржишту, повећана потражња гаса, ситуација у Азији, пожари у Сибиру“.

- Према нашим информацијама, Русија испуњава постојеће уговоре о испорукама... Не знамо да постоји намерно занемаривање постојећих уговора - додала је она.

Портпаролка је нагласила да Министарство прати ситуацију, али сматра да је тржиште оно које би требало да реагује.

- Не видимо потребу да се државе мешају у ову ситуацију - закључила је она.

Са своје стране, заменица портпарола немачке владе Улрике Демере додала је да „Гаспром“ „испуњава своје обавезе према садашњем руско-украјинском споразуму о транзиту гаса“.

Прошле недеље је цена за хиљаду кубних метара гаса у трговању фјучерсима ИЦЕ премашила 950 долара, чиме је постављен нови рекорд. Аналитичари сматрају да је раст последица сталне потражње за природним гасом услед ниске попуњености европских складишта.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)