СКУПИ ГАС ЗАТВАРА ФАБРИКЕ: Рекордне цене плавог горива тешко погодиле Украјину - Москва криви европске политичаре за оклевање

Бранко Влаховић дописник из Москве

22. 09. 2021. у 23:49

ПОДИЛАЖЕЊЕ Америци и инаћење са Русијом скупо ће коштати Украјину.

СКУПИ ГАС ЗАТВАРА ФАБРИКЕ: Рекордне цене плавог горива тешко погодиле Украјину - Москва криви европске политичаре за оклевање

Фото Архива

Тога су свесни сада и у Кијеву. Пошто нису хтели да потпишу дугорочни уговор са "Гаспромом" Украјина ће морати да купује плаво гориво по врло високим ценама, а фабрике хемикалија и вештачког ђубрива које гас користе као сировину обуставиле су већ производњу због нерентабилности.

Бивши министар економије Украјине Виктор Суслов изјавио је да је Украјина једина земља у Европи која је одбила да потпише дугорочни уговор о куповини гаса. Земље које су потписале дугорочне уговоре за куповину гаса из Русије добијају га за три пута нижу цену од садашње, тржишне.

Суслов је путем ТВ-а критиковао председника Владимира Зеленског који је у разговору са америчким министром енергетике Џенифером Гренхолдом изјавио како је руски гас најпрљавији на свету због метана, корупције и манипулација. Но, у међувремену је једна од највећих фабрика вештачког ђубрива у Европи, у близини Одесе, обуставила рад због рекордних цена гаса који користи као сировину.

Та фабрика има стратешки значај за Украјину, али сада не може бити конкурентни ценом производа, јер им се гас нуди од посредника за хиљаду долара по кубику. Све више украјинских политичара критикује Зеленског због инаћења са Русијом и оптужују га за могуће тешке последице по привреду, али и грејање у току зиме.

Последњих десетак дана цене гаса су рекордне. Прошле среде се хиљаду кубика продавало за 970 долара. Крајем прошле недеље на берзама се гас продавао по 800 долара по кубику. Председник "Гаспрома" Алексеј Милер објашњава да због дефицита гаса кад почне сезона грејања плаво гориво може да буде још скупље.

Руски експерти оптужују европске политичаре да су криви за такву ситуацију са гасом. Да је по плану завршен гасовод "Северни ток 2" данас би Европа имала довољно гаса и привреда не би долазила у тешку ситуацију. Због скупог гаса невоље имају и у Великој Британији. Ако гас буде дуже време скуп то се може одразити и на поскупљење струје, што ће све ланчано утицати на цену индустријске робе.

ПОЉАЦИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА МОСКВИ

РУКОВОДСТВО Пољске је одлучило да не продужи дугорочни уговор са "Гаспромом" за куповину гаса, потврдио је Петар Наимски, представник владе за стратешку енергетску инфраструктуру. Руководство Пољске се нада да ће у октобру 2022. године почети да добија гас преко гасовода "Балтик пајп", а у јуну је пољски председник Анжеј Дуда на самиту НАТО замолио руководства Данске и Норвешке да помогну да се тај гасовод што пре заврши. "Балтик пајп" неће бити конкуренција "Северном току 2", јер је знатно мањег капацитета.

* * * * * * * * *

РУСИЈА ДЕМАНТУЈЕ ОПТУЖБЕ КИЈЕВА ДА ЈЕ ПОКУШАЛА ДА УБИЈЕ ПОМОЋНИКА УКРАЈИНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СЕРГЕЈА ШЕФИРА

ПЕСКОВ: УКРАЈИНЦИ ЗА СВЕ КРИВЕ РУСЕ

НАСТОЈАЊА да се јучерашњи покушај атентата на Сергеја Шефира (на слици), првог помоћника председника Украјине Владимира Зеленског, повеже са Русијом могу се приписати претерано узнемиреном емоционалном стању, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Његова реакција је уследила пошто су, засада још непознате, особе из ватреног оружја, у близини села Лесники, близу Кијева, испалиле десет метака на аутомобил у ком је био саветник украјинског председника Сергеј Шефир. Рањен је само возач, а Кијев је за покушај атентата на помоћника Зеленског оптужио Москву.

Фото Архива

 

- Нажалост, шта год да се догоди у Украјини ових дана, ниједан од актуелних политичара не може да не повеже са Русијом. Наравно, ово нема никакве везе са стварним стањем ствари. То је пре доказ претерано узнемиреног емоционалног стања - изјавио је Песков.

Пре тога је челни човек владајуће украјинске странке Слуга народа Олександр Корнијенко рекао да би Русија могла да стоји иза покушаја атентата на главног помоћника украјинског председника Владимира Зеленског.

- Руски траг не треба апсолутно искључити. Знамо њихову способност да организују терористичке нападе у различитим земљама - рекао је Корнијенко новинарима.

Члан украјинског парламента из владајуће странке Слуга народа Јевгениј Шевченко каже да је Сергејев возач задобио три метка. Према украјинском порталу "Страна" возач је на интензивној нези, у тешком стању.

Foto: Printskrin

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)