ПАРИЗ ПРАВИ "АТОМСКИ БЛОК" СА ЊУ ДЕЛХИЈЕМ: После окретања леђа Аустралији, због подморничке кризе, Француска ствара свој савез против Кине

Горан Чворовић дописник из Париза

22. 09. 2021. у 23:17

КРИЗА с подморницама у Индопацифику добија други чин.

ПАРИЗ ПРАВИ АТОМСКИ  БЛОК СА ЊУ ДЕЛХИЈЕМ: После окретања леђа Аустралији, због подморничке кризе, Француска ствара свој савез против Кине

МОЋНО Француска нуклеарна подморница, Фото ЕПА

После окретања леђа Аустралије Француској, уз свесрдну помоћ САД и Велике Британије, сада би на сцену могли да ступе Индијци, у региону у коме Француска има историјски значајне интересе. Појављују се наговештаји да би, уместо Аустралијанаца, Французи сада могли да наоружају Индију, и то подморницама најновије технологије - не дизел верзијама, као што је то било намењено Канбери - него онима на нуклеарни погон.

Тиме би дошло до новог "мешања карата" у ионако замршеној међународној ситуацији у којој САД, Велика Британија и Аустралија праве блок против Кине. С друге стране, сада би Француска и Индија здружене могле да стану у одбрану својих стратешких и економских интереса, у ривалству с Кином.

У прилог овој тези истиче се да индијска влада већ годинама има намеру да модернизује своју флоту. Да се не губи време, показује и чињеница да су председник Макрон и индијски премијер Нерендра Моди разговарали телефоном у уторак, изразивши намеру да заједно делују у индопацифичком простору. Овај приступ има за циљ, истичу у Јелисеју, промовисање регионалне стабилности и владавине права, укључујући и у оквиру евроиндијских односа, "без икаквог облика хегемоније".

Саопштењем из Јелисејске палате се истиче да је Макрон подсетио на посвећеност Француске да допринесе јачању индијске стратешке аутономије, у оквиру блиских односа два стратешка партнера. Намера је и да се ојача билатерална сарадња у свим областима, посебно на економском плану. Наренда Моди је, путем "Твитера", истакао важност билатералног стратешког партнерства о чијем продубљивању је разговарао и француски шеф дипломатије Жан-Ив ле Дријан са индијским колегом Субрахманијамом Џаишанкаром.

Индија је такође савезник и Аустралије. Прошле године Њу Делхи и Канбера су потписалe споразум о војној сарадњи и логистичкој подршци.

ОД МОРА ДО СВЕМИРА

ФРАНЦУСКА је већ продала "Рафале" Индији, отворила је своје базе за индијску морнарицу у Џибутију и Емиратима, изводе заједничке операције у Индијском океану. Области у којима Француска и Индија могу даље да продубе сарадњу су широке, од одбране против сајбер-напада, до свемирских истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)