ПОСЛЕДЊЕ „ТОЧКЕ“ У НАТО-у: Бугарска лансирала совјетске тактичке ракете (ВИДЕО)

Новости онлајн

22. 09. 2021. у 14:44

БУГАРСКА војска одржала је вежбе гађања на полигону „Шабла“. Како је саопштило бугарско Министарство одбране, у вежбама је учествовала дивизија четвртог артиљеријског пука, опремљена системом „Точка“.

ПОСЛЕДЊЕ „ТОЧКЕ“ У НАТО-у: Бугарска лансирала совјетске тактичке ракете (ВИДЕО)

Фото принтскрин YouTube Armymedia BG

Ракета је успешно лансирана, а мета је уништена.

Према речима заменика команданта Копнених снага, бригадног генерала Николаја Караиванова, „војници увек одлично гађају из тих система, што је резултат дуготрајног рада и бесконачних тренинга“.

Бугарска је данас једина земља у НАТО-у чија војска и даље користи совјетски тактички ракетни систем 9К79 „Точка“, а тренутно су у употреби најмање четири система. Осим Бугарске, „Точке“ су имале Мађарска, Пољска, Чехословачка, Источна Немачка.

Познато је да су поменути ракетни системи направљени у Совјетском Савезу у првој половини седамдесетих година прошлог века. Производили су се у граду Коломна, а процесом је руководио легендарни совјетски конструктор Сергеј Непобедими.

Узлетна маса ракете је око две тоне, маса бојеве главе је 480 килограма. Минимални домет лета – 15.000 метара, максимални – 70.000 метара. Лети брзином до 1.100 метара у секунди.

Као шасија користи се амфибијско возило БАЗ-5921. Заједно са ракетом тежи 18.145 килограма, а посаду чине четири особе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)