НАЈВЕЋИ ДЕО СЛИКА ПОЗНАТОГ УМЕТНИКА СУ ОСТАЛА ЊЕГОВИМ ПОТОМЦИМА: Пикасова ћерка поклонила осам дела музеју у Паризу

Novosti online

22. 09. 2021. у 16:43

ПИКАСОВ музеј у Паризу ускоро ће постати богатији за још осам дела познатог шпанског уметника, које је француској држави поклонила његова најстарија кћи Маја Руиз Пикасо.

НАЈВЕЋИ ДЕО  СЛИКА ПОЗНАТОГ УМЕТНИКА СУ ОСТАЛА ЊЕГОВИМ ПОТОМЦИМА: Пикасова ћерка поклонила осам дела музеју у Паризу

Фото: Depositphotos

У склопу донације је и скулптура из њене приватне збирке, објавило је француско министарство културе. У саопштењу стоји да су дела, одсад у власништву француске националне збирке, додељена париском музеју где ће бити изложена у склопу изложбе посвећене Маји Руиз Пикасо, рођеној 1935. године.

Министарство истиче да су дела из различитих креативних фаза Пабла Пикаса обогатила збирку већ изложених уметнина великог сликара.

Донацију чини шест слика, једна скулптура и блок са скицама. У овом музеју, отвореном 1985, смештена је највећа збирка уметникових дела на свету.

Посетиоци могу да разгледају више од 200 слика, око 1.500 цртежа, скулптура, гравура, дела од керамике и Пикасових експерименталних дела. У склопу изложбе су и приватне фотографије на којима је уметник приказан са својом породице.

До Пикасових је дела врло тешко доћи, ретка су чак и међу познатим колекционарима јер уметник није волео да продаје своје слике. Оставио их је у наслеђе својим потомцима.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)