"ЕВЕРГРАНДЕ" ЉУЉА СВЕТСКО ТРЖИШТЕ: Компанија дугује милионе - 171 банци и 121 финансијској фирми

Д. Савић

22. 09. 2021. у 11:15

ГЛОБАЛНА тржишта акција су у великој приправности, јер се кинески гигант "Евергранде", погођен кризом, сутра суочава са кључним тестом.

ЕВЕРГРАНДЕ ЉУЉА СВЕТСКО ТРЖИШТЕ: Компанија дугује милионе - 171 банци и 121 финансијској фирми

Фото Танјуг/АП

Најзадуженији гигант некретнина на свету требало би у четвртак да отплати камате од 84 милиона долара, али компанија се бори да пронађе готовину за подмирење обавеза.

"Евергранде" се последњих деценија агресивно ширио позајмицама од преко 300 милијарди долара и постао једна од највећих кинеских компанија. Но, Пекинг је прошле године увео нова правила за контролу дуга великих инвеститора. Те мере навеле су "Евергранде" да продају некретнине уз велике попусте, како би обезбедио новац за одржавање пословања. Сада се бори да исплати камате на своја дуговања.

Та неизвесност је ове године довела до пада цена акција "Еверграндеа" за чак 85 процената и снизила кредитни рејтинг. Пропаст фирме довела би до ланчаног колапса.

Фото Илустрација В. Н.

Tekst potpisa

Многи су купили некретнине од "Еверграндеа" и пре почетка градње, па ако пропадне, прети им губитак новца. Компаније које послују са "Еверграндеом", од пројектантских фирми, до добављача материјала, такође су у опасности од губитака који би могли да их гурну у банкрот. Финансијски пад имао би и далекосежније последице, јер "Евергранде" дугује новац 171 домаћој банци и 121 финансијској фирми.

Фото Танјуг/АП

Ако "Евергранде" не изврши обавезе, банке и други зајмодавци могли би да буду приморани да позајмљују мање, што би водило у кредитну кризу. То не иде наруку другој светској економији, Кини, јер компаније које не могу да се задужују тешко расту, а често не могу ни да наставе да раде. Страни инвеститори би у том случају Кину могли да сматрају мање привлачном за улагања.

Претећи ланчани колапс презадуженог гиганта наводи, стога, неке аналитичаре да верују да би Пекинг могао да интервенише како би спасао компанију и осигурао да опстане "Еверграндеова" основна делатност. Но, утицајни главни уредник државних новина "Глобал тајмс" Ху Ксијин сматра да "Евергранде" не треба да се ослања на помоћ владе, јер је циљ Пекинга да обузда корпоративни дуг, па би велики "појас за спасавање" могао да дубе врло лош пример.

ОД ХРАНЕ ДО ФУДБАЛА

БИЗНИСМЕН Хуи Ка Иан основао је "Евергранде", раније "Хенгда група", 1996. године у Гвангџоу, у јужној Кини. Данас има преко 1.300 пројеката у 280 градова Кине, док "Евергранде група" обухвата далеко више - од производње електричних аутомобила и хране, па до једног од највећих кинеских фудбалских тимова Гвангџоу. Хуиово богатство амерички часопис "Форбс" процењује на око 10,6 милијарди долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)