ФЕДОТОВ ТРЕћИ КРИВАЦ: Британци оптужили још једног Руса за покушај убиства Скрипаља

И. С.

21. 09. 2021. у 13:00

БРИТАНСКА полиција, саопштила је да је и трећи Рус у одсуству оптужен за покушај убиства бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља нервним агенсом "новичок" у 2018. години. Лондон додаје да "сада може да потврди да су тројица осумњичених војнообавештајни оперативци".

ФЕДОТОВ ТРЕћИ КРИВАЦ: Британци оптужили још једног Руса за покушај убиства Скрипаља

Фото: АП

Дин Хајдон, виши национални координатор за борбу против тероризма, рекао је да су тужиоци сада дали овлашћење за подизање оптужнице против трећег руског држављанина Сергеја Федотова, старог око 50 година.

У септембру 2018. године, британски тужиоци су оптужили двојицу Руса, који су тада идентификовани под псеудонимима Александар Петров и Руслан Босиров, за заверу за убиство Скрипаља и покушај убиства његове ћерке Јулије и полицајца Ника Бејлија.

Хајдон је данас рекао да су права имена Петрова и Боширова Александар Мишкин и Анатолиј Чепига, а да је Федотов истински идентитет Денис Сергејев.

Како додаје, они су трочлани тим руске војно-обавештајне службе која је обављала операције у име руске државе у другим земљама. Као и за другу двојицу Руса, британска полиција је издала налог за хапшење Федотова и расписана је Интерполова потерница.

- Сада се верује да су сва тројица у Русији, са којом Британија нема споразум о изручењу, а руске власти до сада нису нудиле никакву сарадњу - додао је Хајдон.

Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су у несвести на клупи у Солсберију, граду на југу Енглеске, у марту 2018. године, након чега су у критичном стању примљени у болницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)