ДЕЦА ПРЕНОСИОЦИ ОПАСНОГ ВИРУСА: Италија у новом проблему - пораст оболелих од короне, основци “сеју” заразу и међу одраслима

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

20. 09. 2021. у 20:59

НЕМА затишја у Италији са проблемом око корона вируса.

ДЕЦА ПРЕНОСИОЦИ ОПАСНОГ ВИРУСА: Италија у новом проблему - пораст оболелих од короне, основци “сеју” заразу и међу одраслима

Фото: Танјуг/АП

Таман се број новозаражених спустио на најнижи број у овој години, појавио се нови проблем са новом школском годином, која је почела пре седам дана. Увећава се број новозаражених ученика, најмлађих у основним и осмогодишњим школама, јер не могу да се вакцинишу.

Заражени ученици носе потом вирус у породицу, родитељима, рођацима и пријатељима а понајвише онима који још нису вакцинисани. У Милану има заражених у 37 разреда, у Риму у педесетак, у Торину у седам са жариштем у месту Астиђано где је 10 деце заразило 15 родитеља, затворена читава основна школа, у Болцану затворено 35 разреда и тако се ређају разни градови дуж Апенинског полуострва. Деца испод 12 година не могу бити вакцинисана и неке школе су одмах вратиле наставу на даљину.

Позитивни ученици и наставници треба да проведу у карантину седам дана, потом следи тестирање старијих од 12 година и наставника који су вакцинисани, па превентивни карантин. Невакцинисани ученици биће у карантину 12 дана плус тест, а наставник који је носио маску на лицу све време наставе и није био у блиском контакту са учеником који је откривен да је позитиван не мора да иде у карантин.

У Италији иначе најава да ће од 15. октобра бити уведено обавезно поседовање санитарног пасоша (зелене карте) свуда у затвореном простору и за запослене како у јавним тако и у приватним предузећима. Та одлука подстакла је истински масован одазив на вакцинисање, а омогућено је довољно времена да се могу примити обе дозе вакцине и тако стекне зелена карта за улазак на посао, или у било коју услужну делатност.

Италија се спустила истински на најнижу бројку новозаражених ове године. Само 3.838 на 263.571 урађених тестова и најмањи број преминулих у септембру, на 26 (12. септембра било је 34). И зато је Влада, упркос полемикама међу разним политичким половима, беспоговорна - „Зелени сертификат помаже да се увећава слобода кретања грађана а не да се ограничава“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)