ТРИО ДОНЕО УБЕДЉИВУ ПОБЕДУ: Највише изненадио улазак партије Нови људи у парламент, у ком ће бити пет странака

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

20. 09. 2021. у 20:11

ПАРТИЈА Јединствена Русија ће и у наредних пет година имати већину у Думи парламенту и моћи ће да доноси законе без било какве коалиције са другим партијама.

ТРИО ДОНЕО УБЕДЉИВУ ПОБЕДУ: Највише изненадио улазак партије Нови људи у парламент, у ком ће бити пет странака

Фото Танјуг/АП

Секретар главног савета Јединствене Русије Андреј Турчак изјавио је у понедељак да ће та партија имати више од 300 мандата. Укупно у Думи има 450 посланика.

Досадашњи руководилац посланичке групе Јединствене Русије у парламенту Сергеј Неверов каже да ће састав посланика те партије бити измењен око 50 одсто. То је желео и председник Русије Владимир Путин који је говорио да у тој најачој партији треба да дођу нови људи са новим идејама.

Неоспорно је да је велика заслуга за убедљиву победу Јединствене Русије подршка председника Путина који има велики ауторитет у народу. Осим тога, он је ангажовао и двојицу најпопуларнијих министара Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова, који су били на челу изборне листе Јединствене Русије. У свим предизборним наступима они су говорили о заштити интереса Русије.

Фото Танјуг/АП

Владимир Путин

Тај трио годинама уназад ужива велике симпатије у Русији јер их сматрају доказаним патриотима који се на домаћој и међународној арени боре за интересе своје земље.

Путину је било постављено питање на Међународном економском форуму у Владивостоку хоће ли му бити жао да се та два најпопуларнија министра преселе са својих функција у Думу и он је одговорио потврдно. Али већина аналитичара сматра да ће и Шојгу и Лаврив, сада кад су одрадили свој задатак, остати на својим функцијама. Путин нема разлога да их "сели" у Думу јер му у овом тренутку није ни лако наћи нове министре за тако важне позиције.

Комунисти могу бити задовољни освојеним другим местом, а за амбициознији резултат у руководству КПРФ морају доћи нови људи. Незаменљиви Генадиј Зјуганов и људи око њега у руководству не мењају реторику још из совјетских времена. И Владимир Жириновски и његова Либерално-демократска партија такође треба да буду задовољни што су остали у парламенту јер их већина млађих гласача сматра превазиђеним. У односу на претходне изборе они су добили упола мање гласова.

Фото Танјуг/АП

Генадиј Зјуганов

Праведна Русија се узалуд фузионисала са још две мање партије левичарске оријентације. Већ то што су остали у парламенту је за њих велики успех.

Највеће изненађење је улазак партије Нови људи у парламент. Назив партије може да збуни јер то нису политички неискусни људи. Они су и до сада били ангажовани, али не на федералном нивоу.

Минули избори су показали да у Русији још нису дошла времена да еколози имају велики утицај јер обе партије зелених нису успеле да пређу ни један одсто.

МЕДВЕДЕВ

ПРЕДСЕДНИК Јединствене Русије Дмитриј Медведев није присуствовао победничком слављу. Званично објашњење је да га мучи јак кашаљ, па је остао код куће. Медведев је био председник и премијер Русије сада је председник партије и потпредседник Савета за безбедност Русије.

НАЈОДГОВОРНИЈИ БИЛИ У АРМИЈИ

НАЈВЕЋИ одазив на гласању био је у руској армији, где је гласало чак 99,8 одсто војника и официра. Право гласа у армији је имало милион и двеста хиљада људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)