ПОВЛАЧЕЊЕ ФРАНЦУСКИХ АМБАСАДОРА: Напетост Париза и Вашингтона због "посла" са подморницама

Горан Чворовић дописник из Париза

19. 09. 2021. у 09:48

ТОРПЕДИРАН уговор с подморницама наставља да затеже односе у троуглу између Париза, Вашингтона и Канбере.

ПОВЛАЧЕЊЕ ФРАНЦУСКИХ АМБАСАДОРА: Напетост Париза и Вашингтона због посла са подморницама

ОДЛАЗАК Француски дипломата, Фото АП

Љута због просутих милијарди и погажене речи, Француска је на консултације повукла амбасадоре из САД и Аустралије. Амбасадор у Британији је остао у резиденцији, што јасно ставља до знања кога Париз види као главног кривца за "трилатерални споразум".

- На захтев председника Републике, одлучио сам да одмах опозовем у Париз ради консултација наша два амбасадора. Ова изузетна одлука оправдана је изузетном озбиљношћу најава САД и Аустралије - стоји, између осталог, у саопштењу француског шефа дипломатије Жан-Ива ле Дријана.

Оваква одлука није виђена у односима Француске с две земље у модерно доба и сматра се историјском. Истина, амбасада није затворена, али се зна у каквим се условима користи овај демарш повлачења амбасадора који озваничава дипломатску кризу. Чак ни у Трампове ери се то није догодило. А да би се пронашао сличан напет речник, треба посегнути за временом другог рата у Ираку 2003. године коме се Париз успротивио.

Амбасадор Француске у САД Филип Етјен примљен је чак два пута у последњих 48 сати у Белој кући. Американци су зажалили због одлуке Париза и поручили да ће се ангажовати да следећих дана покушају да реше размирице. Вашингтон очекује да "испегла" ствари током предстојећег годишњег самита земаља чланица УН.

Бес и разочарање у Граду светлости се, међутим, не стишавају. Овај догађај ће, по свему судећи, још дуго представљати баласт у односима. Колико је импакт дубок, показује и то што ће све ово, можда, чак, допринети бржем стварању самосталних европских безбедносних снага. Тиме се отвара "трећи пут" у међународним односима.

Објашњење из Канбере да се приликом цепања уговора не ради о промени мишљења, већ о промени потребе, јер истовремено, купују и америчке "томахавке", није стишало Париз.

- То се не ради међу савезницима - јасан је Жан-Ив ле Дријан.

На овај начин, мења се и француски стратешки план у Индопацифику. Француска не жели да јој Северноатлантска алијанса и велика напетост САД и Аустралије са Пекингом одређује односе, њој и ЕУ, с Кином коју сматрају, истина, стратешким конкурентом, али и партнером.

Иако су отказали Аустралијанци, Французима су криви пре свега Американци, који су "потопили уговор" и који ће их сада снабдети подморницама. Да ли Американцима сада више уопште може да се верује, питају се у Паризу.

Иде се и даље. Све се прелива и на односе с ЕУ где француска реч има нарочиту снагу, посебно после изласка Велике Британије. Јер, паралелно се поставља питање колико се, сада, може веровати и Аустралијанцима. А кад је тако, онда на значају добија тренутно преговарање о будућем споразуму о слободној трговини између ЕУ, с једне стране, и Аустралије и Новог Зеланда, с друге.

- Реч је о тешком прекиду поверења од стране Аустралије - дао је тон француски државни секретар за европске послове Клеман Бон, показујући каква би могла да буде даља судбина ових трговинских преговора.

МОЋНА Француска атомска подморница, Фото АП

Реаговање Француске се сматра и захтевом за њеним поштовањем на међународном плану. Питање је, међутим, колико далеко Париз може да иде у љутњи и затезању са, ипак, традиционалним и јаким савезницима.

Како до пара?

ОНИ који покушавају да релативизују цео догађај истичу и да је вредност целог пројекта у међувремену порасла са 34 на 56 милијарди евра, али у Паризу наглашавају да је пре свега реч о стратешком и политичком чину, а не финансијском. "Навал група", која је руководила пројектом, сада се спрема да правно испреговара услове раскида. Очекује се да ће повратити део новца, али ни близу колико је читав посао могао да донесе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)