КРАТКОРОЧНО РУСИЈА, ДУГОРОЧНО КИНА: Која земља је за Америку најозбиљнији проблем?

Новости онлајн

18. 09. 2021. у 14:09

РУСИЈА би у краткорочној перспективи могла представљати озбиљнији проблем за Сједињене Америчке Државе него Кина, сматра заменик министра одбране САД за политичка питања Колин Кал.

КРАТКОРОЧНО РУСИЈА, ДУГОРОЧНО КИНА: Која земља је за Америку најозбиљнији проблем?

Фото: Танјуг/АП

Према његовом мишљењу, иако Кина може бити „претња која одређује ритам“ за Вашингтон, Русија би могла да буде озбиљнији проблем краткорочно гледано.

- У наредним годинама Русија би могла да постане главни безбедносни изазов у војној сфери за САД и, наравно, за Европу. Русија је све упорнији противник који и даље има намеру да повећа свој глобални утицај и да игра рушилачку улогу на светској сцени, између осталог и покушајима да се подели Запад - рекао је Кал, наводи се на сајту Пентагона.

Како је оценио, понашање Русије у Европи, на Блиском истоку, у Азији и у сајбер сфери представља озбиљан изазов за САД и њихове савезнике.

- Москва пречесто поткопава транспарентност и предвидљивост, користи војну силу за постизање својих циљева, подржава марионетске групе како би сејала хаос и сумње, подрива међународни поредак заснован на правилима... САД настављају да пажљиво прате војну активност Русије на источном крилу НАТО-а и у црноморском региону - поручио је заменик министра одбране.

Истовремено је поручио да ће САД комуницирати са Русијом са позиције колективне силе, истакавши да су Оружане снаге САД у Европи снажне и флексибилне, те да осигуравају „поуздано и ефикасно обуздавање“.

Притом, како је Кал рекао, уколико руски лидер промене своје понашање и ако буду желели да поново покрену конструктиван дијалог, таква могућност постоји.

 

Бонус видео:

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)