ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР: Аустралија направила велику грешку

Танјуг

18. 09. 2021. у 12:30

ФРАНЦУСКИ амбасадор у Аустралији Жан Пјер Тибо описао је као велику грешку неочекивано отказивање Аустралије великог уговора о подморницама са Паризом у корист новог договора са САД.

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР: Аустралија направила велику грешку

Фото: ЕПА

Француски дипломата дао је свој коментар данас док је напуштао резиденцију у главном граду Канбери, након одлуке Француске да повуче свог амбасадора.

- Ово је била велика грешка, веома лоше поступање у партерству - поручио је Тибо, преноси АП.

Он је објаснио да је споразум о наоружању између Париза и Канбере требало да се заснива на поверењу, међусобном разумевању и искрености.

Пре него што је опозван, француски амбасадор је саопштио у петак да је сазнао за договор о америчким подморницама ,како је навео, као и сви, захваљујући аустралијској штампи.

- Никада нисмо били обавештени о било каквим битним променама. Било је много могућности и много канала. Никада није поменута таква промена - рекао је француски амбасадор.

Француска је претходно саопштила да је одлучила да повуче своје амбасадоре из САД и Аустралије на консултације након што је Канбера склопила безбедносни споразум са Вашингтоном и Лондоном, назван Аукус, који подразумева и испоруку нових нукеларних порморница и окончање договора о набавци француских подморница вредног 66 милијарди долара.

Аустралија је данас поручила да жали због одлуке Париза да повуче свог амбасадора у Канбери и нагласила да поштује однос са Француском са којом ће, како је речено, наставити сарадњу по многим питањима од заједничког интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)