НЕМАЧКИ БИРАЧИ ЈОШ ВАГАЈУ: Разлика између демохришћана и социјалдемократа четири процента

И. С.

18. 09. 2021. у 06:45

КАНДИДАТ за новог немачког канцелара Армин Лашет, иза кога стоји двојац ЦДУ-ЦСУ, последњих дана уочи парламентарних избора "пуца" из свих оружја, мање машући изборним програмом, а више критикама на рачун свог ривала, социјалдемократе Олафа Шолца.

НЕМАЧКИ БИРАЧИ ЈОШ ВАГАЈУ: Разлика између демохришћана и социјалдемократа четири процента

Фото Танјуг/АП

Успео је Лашет таквом тактиком да смањи разлику између демохришћана и СПД на само четири процента, што му је омогућило да наступа самоувереније, потпомогнут асистенцијом одлазеће канцеларке Ангеле Меркел. Наруку му, додуше, иду и догађаји. У противничком табору, нова афера. Финансијски секретар Волфганг Шмит нашао се под истрагом за прање новца, што је отворило нови нападачки маневарски простор Лашету. У нападима на Шолца и његов тим, помаже му његов конкурент за канцеларског кандидата Фридрих Мерц, финансијски експерт са завидним међународним искуством.

- Бирачи ваља да размисле, сме ли уопште, у светлу нових сазнања о малверезацијама, Шолц да постане канцелар, а Шмит његов повереник за финансије? - истиче Лашет. - ЦДУ, с друге стране, нуди солидно финансирање, јаку привреду и на њој засновано благостање за све. Показало се, током предизборне кампање, да СПД, Зелени и Левица најављују низ корака да се земља најпре извуче из пандемије вируса корона, а као следећи циљ наводе климатску неутралност, односно, смањење загађења. Ми, демохришћани, не мислимо тако, ми смо странка социјалне тржишне привреде, ми фаворизујемо пре свега привредну динамику и обрачун са набујалим бирократским апаратом.

На новинарска питања како тумачи низак рејтинг ЦДУ, Мерц одговара да не верује много у сондаже јавног мњења, јер се оно управо трансформише и, како истиче, "потребно је више времена да се та промена одрази у процентима". Демохришћанима још нису затворена врата која воде у коалициону владу, поручује Лашет.

табела

 

 

Аналитичари додају да још нешто мало мање од 40 одсто бирача није опредељено, што даје велики простор за преокрете у минут до дванаест. Карактеристично за овогодишњу предизборну атмосферу у економски снажној земљи са више од 83 милиона становника, ипак, остаје бојазан да ће "кола" почети да проклизавају, јер нови канцелар неће бити најбољи међу најбољима, него најмање лош од понуђених кандидата.

ЗОДЕР: НИКАКО АФД, НИТИ ЛЕВИЦА

НЕ са десничарском АфД, не са Левицом, то је врло једноставно, код других треба видети добијени број гласова - поручује баварски премијер, лидер ЦСУ, Маркус Зодер. - Могућа је поновно велика коалиција са СПД, али искључиво као млађим партнером, јер смо ми, демохришћани, јачи него социјалдемократе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)