ТРОЈНИ САВЕЗ ПРОТИВ ПЕКИНГА: Канбери гради нуклеарне подморнице засноване на америчкој технологији

Д. Савић

17. 09. 2021. у 07:30

ЛИДЕРИ САД, Велика Британија и Аустралија склопили су највећи безбедносни пакт од Другог светског рата (АУКУС) у азијско-пацифичком региону.

ТРОЈНИ САВЕЗ ПРОТИВ ПЕКИНГА: Канбери гради нуклеарне подморнице засноване на америчкој технологији

Фото Танјуг/АП

Пакт, који обухвата и информационе технологије, једно од највећих одбрамбених партнерстава у последњих неколико деценија, сматра се настојањем три земље да се супротставе Кини.

Пекинг је осудио споразум као "крајње неодговоран".

- Ово је историјска прилика за три нације, са савезницима и истомишљеницима, да заштите заједничке вредности и промовишу безбедност и просперитет у индопацифичком региону - наводи се у заједничком саопштењу председника САД Џозефа Бајдена, британског премијера Бориса Џонсона и његовог аустралијског колеге Скота Морисона.

Споразум Аустралији омогућава да први пут изгради подморнице на нуклеарни погон, технологијом коју су дале САД, први пут после 50 година. Аустрија тиме постаје седма држава света, уз САД, Британију, Француску, Кину, Индију и Русију, која управља моћним подморницама на нуклеарни погон.

Њихово стационирање у Аустралији кључно је за утицај САД у региону, где је Вашингтон већ развио партнерства са Јапаном, Јужном Корејом, Тајландом, Филипинима, али и Индијом и Вијетнамом.

Аустралија је одржавала добре односе са Кином, својим највећим трговинским партнером, али је то нарушено политичким тензијама. Нови пакт, који коинцидира са изласком САД из Авганистана и Велике Британије из Европске уније, представља стратешки заокрет три земље ка Азијско-пацифичком региону. Бајден ће 24. септембра у Белој кући угостити и лидере земаља "квада" - Аустралије, Индије, Јапана и САД - чиме ће подвући значај ангажовања и у Индо-Пацифику и рада на инфраструктурном плану који ће се супротставити кинеској иницијативи "Појас и пут".

Кина је поручила да нови споразум "озбиљно нарушава регионални мир и стабилност и појачава трку у наоружању", а кинеска амбасада у Вашингтону оптужила је три земље за "хладноратовски менталитет и идеолошке предрасуде".

Пакт ће бити одвојен од савеза за размену обавештајних података "Пет очију" који укључује и Нови Зеланд и Канаду. Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн рекла је да њеној нацији није понуђено да се придружи пакту и да ће аустралијским подморницама забранити излазак из њених вода, у складу са постојећом политиком о присуству подморница на нуклеарни погон.

ИЗНЕВЕРЕНО ПОВЕРЕЊЕ, НОЖ У ЛЕЂА

ПАКТ је отворио спор са Француском, која је изгубила уговор са Аустралијом, вредан 50 милијарди евра о изградњи 12 подморница. -Успоставили смо однос поверења са Аустралијом, ово поверење је изневерено. То је заиста нож у леђа, рекао је француски министар иностраних послова Жан-Ив ле Дријан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)