КРВАВИ РАТ ПРОТИВ ДРОГЕ: Дутерте поручио да ће пре умрети него отићи у Хаг!

Novosti online

16. 09. 2021. у 10:51

ПОРТПАРОЛ председника Филипина Родрига Дутертеа рекао је данас да ће председник те азијске земље "радије умрети, него што ће се суочити са било каквим међународним судовима", након одлуке хашког Међународног кривичног суда да истражи наводе о злочинима против човечности током Дутертеовог крвавог рата против дроге.

КРВАВИ РАТ ПРОТИВ ДРОГЕ: Дутерте поручио да ће пре умрети него отићи у Хаг!

Фото: Танјуг/АП

- Председник није имао никакву реакцију, јер је од почетка рекао да ће радије умрети него што ће се суочити са било каквим међународним судовима. Ако неко има неких примедби, треба да их достави овде, на Филипине - рекао је портпарол Хари Роке, пренео је АП.

Главни Дутертеов правни саветник Салвадор Панело критиковао је одлуку Међународног кривичног суда и додао да је суд само пијун у борби политичких опонената против Дутертеа.

Панело је навео да се суд у Хагу користи "као политички и пропагандни апаратус од оних који би урадили све да склоне председника са позиције".

Међународни кривични суд је у среду саопштио да је одобрио истрагу коју је затражио бивши тужилац Фатоу Бенсуда поводом Дутертеове кампање против дрога, рекавши да се не може сматрати "легитимном полицијском операцијом".

Америчка новинска агенција је подсетила да је више од 6.000 осумњичених убијено током акције против дроге, према подацима владе, али групе за људска права наводе да би број мртвих могао да буде знатно већи, јер постоји много нерешених убистава у режији мотоциклиста-убица, које је можда унајмила полиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)