ТАЛИБАНИ СЕ ПОТУКЛИ ОКО ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ: Сукоб избио на видело по нестанку суоснивача групе Барадара

Д. Савић

16. 09. 2021. у 07:21

ПРИСТАЛИЦЕ две ривалске фракције талибана наводно су се потукле у председничкој палати у авганистанској престоници Кабулу због учинка у победи над САД и поделе власти у новом кабинету.

ТАЛИБАНИ СЕ ПОТУКЛИ ОКО ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ: Сукоб избио на видело по нестанку суоснивача групе Барадара

Фото: Танјуг/АП Пхото

Сукоб лидера талибана је избио неколико дана пошто су успоставили нову владу у Авганистану и прогласили "Исламски емират".

Талибани су званично демантовали извештаје о тучи, али спор је изашао на видело пошто је суоснивач групе мула Абдул Гани Барадар нестао из јавности. Талибански извори рекли су за британски Би-Би-Си да су потпредседник владе Барадар и министар унутрашњих послова Калил Ур Рахман Хакани, иначе истакнута личност милитантне мреже Хакани, разменили тешке речи, док су се њихови следбеници тукли.

Расправа је, наводно, избила јер је Барадар био незадовољан структуром привремене владе. Он сматра да нагласак треба ставити на дипломате, као што је он сам. Но, чланови групе Хакани, којом управља једна од најборбенијих личности, тврде да они заслужују примат, јер је све постигнуто борбама.

Барадар је био први талибански лидер који је директно комуницирао са америчким председником Доналдом Трампом 2020. године и, у име талибана, потписао споразум из Дохе о повлачењу америчких трупа. С друге стране, мрежа Хакани повезана је с неким од најнасилнијих напада у Авганистану против домаћих снага и њихових западних савезника. Њен лидер Сирајудин Хакани министар је унутрашњих послова у новој влади, али су САД групу Хакани означиле као терористичку организацију.

Фото: Танјуг/АП Пхото

мула Абдул Гани Барадар

Гласине о сукобу шире се од краја прошле недеље, када је Барадаров нестанак подстакао спекулације да можда више није жив. Талибани тврде да је Барадар на сигурном, али су објавили опречне изјаве шта ради. Портпарол талибана каже да је Барадар отишао у Кандахар, да се састане с врховним вођом талибана, али је касније рекао да је "уморан и да жели одмор".

- Где год да сам тренутно, сви смо добро - рекао је Барадар у аудио-снимку.

Авганистанци су, међутим, скептични, јер се сећају да су талибани 2015. признали да су више од две године прикривали смрт свог вође оснивача Мулаха Омара, док су све то време наставили да издају изјаве у његово име.

КОМАНДАНТ

Остају спекулације и о врховном команданту талибана Хибатулаху Акунџади, који никада није виђен у јавности. Задужен је за политичка, војна и верска питања талибана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)