ЦЕНА ГАСА ОБОРИЛА НОВИ РЕКОРД: На европским берзама хиљаду кубика плавог горива већ кошта 727 долара!

Бранко Влаховић

13. 09. 2021. у 11:24

ЦЕНА гаса на берзи у Европи достигла је нови рекорд. Хиљаду кубика плавог горива се продаје за 727 долара. Деветог септембра је први пута у историји цена гаса достигла 700 долара, а тада је за недељу дана цена скочила чак сто долара.

ЦЕНА ГАСА ОБОРИЛА НОВИ РЕКОРД: На европским берзама хиљаду кубика плавог горива већ кошта 727 долара!

Фото: Архива

Почетком ове године цена гаса је почела да расте, па је у јуну била на берзи нешто већа од 300 долара за хиљаду кубика.

Један од разлога рапидног раста цена био је тај што су складишта била полупразна, а „Гаспром” није хтео да резервише повећани проток транзита плавог горива преко Украјине. Пошто „Гаспром” у току лета није рапидно повећао транзит кроз Украјину, у Европи су на берзи расле цене гаса.

Недавно је председник Русије Владимир Путин објаснио да они који од „Гаспрома” купују плаво гориво по дугорочним уговорима могу да трљају руке јер га купују знатно јефтиније. Као пример је навео Немачку, која по дугорочним уговорима плаћа хиљаду кубика 220 долара. Та цена се формира по формули која је у складу са ценом нафте.

Неоспорно је да тај хаос са ценама гаса на европској берзи свакако иде на руку „Гаспрому”, јер ће рационални Немци, али не само они, схватити да је њима у интересу да што пре проради пуним капацитетом „Северни ток 2”, јер ће тада бити довољно гаса и цене ће се нормализовати. Ратовање санкцијама против „Гаспрома” и Русије може само још више да штети западној Европи.

Велики потрошачи гаса у Немачкој се отворено противе да се због политичких притисака Америке праве проблеми „Гаспрому” који је већ завршио „Северни ток 2” и ускоро ће почети тестирање. Сада чиновници могу да коче „Гаспром” око издавања лиценце за коришћење „Северног тока-2”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)