МАРАМЕ НА ГЛАВИ И РАНЧЕВИ НА ЛЕЂИМА: Девојчице у Авганистану кренуле у школу (ФОТО)

Novosti online

12. 09. 2021. у 18:26

У МАЗАРИ Шарифу у Авганистану историјски тренутак – девојчице крећу у основну школу. Талибани за сада на папиру гарантују слободу.. Родитељи, међутим, на почетку нису пуштали женску децу у школе.

МАРАМЕ НА ГЛАВИ И РАНЧЕВИ НА ЛЕЂИМА: Девојчице у Авганистану кренуле у школу (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП Пхото

Девојчице су са руксацима, спремне за школу – показују да не желе да се систем на који су навикле мења, желе да се образују.

Талибани за сада, на папиру, гарантују слободу. Родитељи, међутим, на старту прве три четири недеље, нису пуштали женску децу у школе, зато је ова сцена историјска. У претходној владавини талибана, жене су морале да напусте посао, школу.

Лекарке би остајале код куће. Ако би се жена разболела, дошла би са мужем или братом на преглед и онда би он препричавао мушком лекару које су њене текобе. Резултат тога био је велики број смртних случајева жена и девојчица у Авганистану.

Најстрожи закон се још неће уводити у Авганистану, али га вође талибана припремају и вероватно ће бити усаглашен са постојећим уставом, рекао је јуче шеф полицијске станице, један од најбитнијих људи у Мазари Шарифу.

Шеф полицијске станице рекао је и да се деци гарантује могућност да се баве музиком, плесом и спортом, ако се све то изводи у муслиманској ношњи, што је раније било незамисливо.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: ШОКАНТАН ВИДЕО: Авганистанац стоји на спољашњем делу америчког авиона и снима евакуацију

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)