АМЕРИКА СЕ БОРИ ПРОТИВ "СЕВЕРНОГ ТОКА 2": "Предузећемо мере ако га Русија буде користила као оружје"

Новости онлајн

12. 09. 2021. у 10:03

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и Немачка ће предузети мере против гасовода „Северни ток 2“ ако га Русија буде користила као оружје, изјавио је амерички дипломата Курт Волкер, преноси лист „Главред Украјина“.

АМЕРИКА СЕ БОРИ ПРОТИВ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Предузећемо мере ако га Русија буде користила као оружје

Фото АП

Волкер је напоменуо да Сједињене Америчке Државе тренутно покушавају да се боре против реализације пројекта, али је за сада ова борба ограничена на речи.

Он је такође додао да је споразум између Вашингтона и Берлина, који дозвољава завршетак изградње гасовода без додатних санкција против његових градитеља, последица финансијске користи.

- Треба говорити са становишта гаса, односно са становишта безбедности, пошто Русија покушава да утиче на Европу и то представља претњу Украјини - рекао је Волкер.

Према томе, ако Москва почне да користи гас као оружје, суочиће се са озбиљним последицама, истакао је дипломата.

„Северни ток 2“ је гасовод из Русије у Немачку капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Последња цев другог крака гасовода положена је ове недеље на дно Балтичког мора. Према речима директора „Гаспрома“ Алексеја Милера, компанија ће гориво пустити у гасовод већ ове грејне сезоне. Обим испорука 2021. године могао би износити 5,6 милијарди кубних метара.

Русија је више пута објашњавала да је „Северни ток 2“ комерцијални пројекат. Осим тога, Москва је спремна да настави транзит гаса кроз Украјину, али то зависи од многих фактора, укључујући обим будућих европских куповина.

Бонус видео:

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)