ОПРОШТАЈНА ПОСЕТА ВАРШАВИ: Меркел за решавање разговорима несугласица са Пољском

Танјуг

12. 09. 2021. у 00:12

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел је данас током своје опроштајне посете Варшави покушала да ублажи страхове источноеврпоских држава око гасовода Северни ток 2, а такође је заузела помирљив став у вези са сукобом Пољске и Европске уније око реформи правосуђа.

ОПРОШТАЈНА ПОСЕТА ВАРШАВИ:  Меркел за решавање разговорима несугласица са Пољском

Фото: АП

У тренутку када се мандат канцеларке ближи крају, питање гасовода, који се протеже од Русије преко Балтичког мора до Немачке, погоршало је односе са државама у централној и источној Европи, од којих су неке чланице ЕУ, које сматрају да ће он да повећа зависност Уније од руског гаса и да би Москва могла да га искористи за притисак, преноси Ројтерс.

Руска компанија Гаспром саопштила је јуче да је изградња гасовода Северни ток 2 у потпуности завршена, а пројекат омогућава Москви да заобиђе Украјину, што Кијеву ускраћује милијарде долара такси за транзит гаса, пошто петогодишњи споразум две земље истиче 2024. године.

Руски председник Владимир Путин поручио је да Украјина мора да покаже добру вољу ако жели да се овај уговор настави.

- Јасно сам ставила до знања да смо забринути да ли ће Украјина остати транзитна земља за руски гас - изјавила је данас Меркел на заједничкој конференцији за новинаре са пољским премијером Матеушом Моравјецким.

Фото: АП

Она је нагласила у разговорима са Моравјецким да је циљ Немачке и САД да Украјина остане транзитна земља за руски гас и након 2024. године када истекне садашњи уговор. Моравјецки је рекао да гаранције транзита смањују могућност уцена од стране Русије, не само ценама већ и политичких.

Пољска и Мађарска умешане су у дугогодишњи спор са Европском унијом око низа питања, међу којима је и независност правосуђа, слобода штампе и права ЛГБТ популације, а спор се интензивирао када је Брисел покренуо правни поступак против Варшаве и Будимпеште.

Меркел се суочава са критикама да је у току свог мандата могла да учини више да заустави демократско назадовање на истоку Европске уније, а током своје данашње посете Пољској нагласак је ставила на проналажењу консензуса.

- Детаљно смо данас разговарали о овоме, радије би да се све ово реши разговорима. Решење на суду је увек могуће у земљи у којој постоји владавина права, али политика је ипак више од одласка пред суд - поручила је Меркел.

Фото: АП

Током своје опроштајне посете Варшави немачка канцеларка и пољски премијер договорили су данас и да обе владе покушају да предлажу разна нова решења како би се поспешило проширење Европске уније и одагнале сумње неких чланица у стратешку нужност тог процеса са земљама на Западном Балкану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)