ОТКРИВЕНЕ МАЛЕ БОГИЊЕ МЕЂУ АВГАНИСТАНЦИМА: Америка обуставила летове за евакуацију

Танјуг

11. 09. 2021. у 08:11

САД су обуставиле летове којима је требало да буду евакуисани Авганистанци, након што су откривени случајеви малих богиња приликом доласка избеглица у САД.

ОТКРИВЕНЕ МАЛЕ БОГИЊЕ МЕЂУ АВГАНИСТАНЦИМА: Америка обуставила летове за евакуацију

Фото: EPA

У документу америчке владе упозорава се да би овај развој догађаја могао да има значајан утицај на евакуацију која је почела када су талибани преузели Кабул 15. септембра, а бројни Авганитанци напустили земљу, пренео је Ројтерс.

Одлуку је донела Америчка служба за царину и контролу границе на препоруку Центара за превенцију и контролу болести (ЦДЦ).

Портпаролка Беле куће Џен Псаки изјавила је да је обустава дошла након што су откривене мале богиње међу четири Авганистанаца који су ушли на територију САД.

Још се не зна да ли су се речи Псаки односиле на заустављање летова из свих транзитних места где су смештени Авганистанци или само на два највећа - Катар и Немачку.

Обустава би могла да "озбиљно угрози" операције у бази Рамштајн у Немачкој, једном од највећих транзитних места, а такође ће амерички летови бити стопирани из америчке базе Ус-Удеид у Катару.

Неке од авганистанских избеглица су на путу до САД, али су привремено смештени на појединим локацијама, међу којима је и Косово и Метохија.

У владином документу се наводи да ће одлука о прекиду летова имати контраефекат на близу 10.000 вакцинисаних који се налазе у Рамштајну.

Додаје се да су многи тамо дуже од 10 дана и да су већ "изморени".

Немачка је одредила 10-дневно ограничење за Авганистанце да могу остати у америчкој бази, а неки немачки политичари и медији су се побунули када су поједини Авганистанци затразили азил у тој земљи.

Бонус видео:

СНИМАК КОЈИ ГЛЕДА ЦЕО СВЕТ: Овако талибани славе победу у Авганистану

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)