СЛОБОДА ПО МЕРИ ТАЛИБАНА: Како се сада живи у главном граду Авганистана? (ФОТО)

Novosti online

10. 09. 2021. у 22:23

УОЧИ 20. годишњице терoристичких напада у САД и потоње америчке инвазије на Авганистан у коме је оборен талибански режим, политичка ситуација у тој земљи обрнула је цео круг. Десет дана пошто је последњи амерички војник напустио Кабул, свакодневни живот у Авганистану поново боји шеријатско право.

СЛОБОДА ПО МЕРИ ТАЛИБАНА: Како се сада живи у главном граду Авганистана? (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП Пхото

Напад на куле близнакиње у Њујорку довео је до инвазије Американаца на Авганистан. Двадесет година касније у тој земљи је од америчке војске остало само наоружање које сада користе талибани.

Представник за медије талибана Забиулах Норани каже да је америчка инвазија била противзаконита.

- Убили су много Авганистанаца, много недужних људи. Много смо жртвовани и свет је то знао. Америка је направила једну од највећих грешака у својој историји - истиче Норани.

Из 34 провинције и из махом руралних средина спустили су се у градове. Музика је забрањена, диско-клубови, као и алкохол, проституција, коцка. Нису само они склони пороцима незадовољни новим правилима.

НВО активиста Саид Хакин Садат наглашава да је најдрагоценија и најважнија ствар слобода, додајући да је сада нема.

Жене Кабула су још једном протестовале. Голим рукама су отерале наоружане талибане.

Иако ригидни и брутални, једна ствар им се не може оспорити – криминал је сведен на минимум. Раније су људи губили живот и због мобилног телефона. Породице су се наоружавале да се заштите. Назибула продаје оружје. Каже да је интерес рапидно опао после доласка талибана.

Напомиње да је веома задовољан новом талибанском владом.

- Што се тиче прича о образовању жена, то је била пропаганда. Сад се види да немају ништа против тога да и жене уче - додаје Назибула Баразада.

Страх и даље постоји кад падне први мрак. Присутна је исламска држава, као и опортунисти који у сваком сукобу нађу прилику да опљачкају цивиле или им узму живот. Полицијски час је на снази од пола десет, али већ од седам на улици мало кога има.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)