РЕПУБЛИКАНСКИ ГУВЕРНЕРИ ПРОТИВ БАЈДЕНА: Сматрају незаконитом уредбу о обавезној вакцинацији запослених у савезној служби

Д. Д. С.

10. 09. 2021. у 15:33

НОВЕ мере председника САД Џозефа Бајдена, које предвиђају обавезну вакцинацију за савезне службенике и раднике приватних компанија које имају више од 100 запослених, нашле су се на удару критика републиканских гувернера.

РЕПУБЛИКАНСКИ ГУВЕРНЕРИ ПРОТИВ БАЈДЕНА: Сматрају незаконитом уредбу о обавезној вакцинацији запослених у савезној служби

Фото: Танјуг/АП Пхото

Они сматрају да није законита Бајденова најава да ће да потпише извршну уредбу да сви запослени у савезној служби буду вакцинисани.

Републикански гувернер савезне државе Арканзас Аса Хачинсон рекао је данас да Бајденова наредба да приватна предузећа захтевају да запослени буду вакцинисани против ковида 19 није прави одговор за повећање стопе вакцинације.

- Био сам доследан у слободи предузећа да захтевају од својих запослених да се вакцинишу, и противио сам се влади да каже да предузећа не могу да остваре ту слободу - рекао је Хачинсон, који председава Националном удружењу гувернера.

Гувернер Монтане Грег Ђанфорте, такође републиканац, оценио је да је обавезна вакцинација "незаконита и неамеричка". Нагласио је да је "посвећен заштити слобода грађана Монтане од овог бруталног савезног прекорачења".

Монтана је једина држава у САД која је донела закон који забрањује послодавцима да захтевају вакцинацију да би се запослени вратили на радна места. Закон такође спречава било које предузеће да ускраћује услуге на основу статуса вакцинације или поседовања ковид пасоша.

Републикански гувернер Мисисипија Тејт Ривс наводи да "председник нема овлашћења да захтева да се Американци вакцинишу због запослења у приватном послу".

- Сама вакцина је спасоносна, али овај неуставан потез је застрашујућ. Ово је још увек Америка и још увек верујемо у слободу - објавио је Ривс.

БОНУС ВИДЕО:

ИРАН ЋЕ ТЕК САДА ДА ПОКАЖЕ ЗУБЕ: Нуклеарни програм исламске републике добија нови замах

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)