ТРАЖИЛИ СПАС ОД БОЛЕСТИ, А УМРЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА: Очевидац хорора у Тетову - Језиви призори, чули су се врисци, плач, кукњава (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

10. 09. 2021. у 00:52

- ТИ несрећни људи отишли су да траже спас од опаке болести, а нашли смрт у најтежим могућим мукама.

ТРАЖИЛИ СПАС ОД БОЛЕСТИ, А УМРЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА: Очевидац хорора у Тетову - Језиви призори, чули су се врисци, плач, кукњава (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП пхото

Северна Македонија је у шоку, цела земља тугује, а јавност тражи одговоре и кривце - прича Ивица Адамоски, дан после пожара у тетовској болници који је однео 14 живота.

Адамоски живи у Гостивару, граду удаљеном 25 километра од Тетова, и новинар је портала гостиварпресс.мк.

- Призори су били језиви. У пожару је повређено још 12 пацијената и питање је шта би са њима било да у ватру нису јурнули храбри тетовски ватрогасци, који су из запаљене болнице износили мртве и извлачили живе - каже Адамоски.

Иако се ради о трагедији великих размера, много тога је још што јавност очекује, а власти не саопштавају.

- Једино је градоначелница Тетова рекла да се ради о великој несрећи, док су премијер Зоран Заев и министар здравља Венко Филипче одбили да дају изјаве. У току је истрага, на лицу места су бројне екипе, које покушавају да утврде како је дошло до пожара. Истражитељи саслушавају медицинско особље, повређене пацијенте, прегледају видео-камере. Зна се, а то је испричао и један од ватрогасаца који су први стигли на лице места, да је пожар избио у унутрашњем делу болнице и да, када је интервенција почела, спољне стране нису још гореле - преноси.

Пропусти нису могли изазвати пожар?

Тетовска ковид болница налазила се у кругу Опште болнице, смештене у центру града. Адамоски прича да је пре неколико месеци направљена за кратко време после чега је технички директор указао на одређене пропусте. Ипак, он је после пожара казао да ти пропусти нису могли изазвати пожар. У тренутку несреће у њој се налазило 26 пацијената, највероватније из Тетова и околине.

- Пожар је пријављен у 21.05, а угашен је у 21.45. У гашењу је учествовало 30 ватрогасаца са седам возила. Са околних зграда чули су се врисци, плач, кукњава, неки од станара су изашли напоље и покушавали да помогну ватрогасцима. Све медицинско особље је успело да се евакуише из запаљеног објекта. Идентитет страдалих и каквог су били здравственог стања засада није саопштен, а само се може претпоставити да се радило о тежим пацијентима којима болест није дозволила да побегну - наставља Ивица Адамоски.

У Тетову је од јутрос тродневна жалост, а током дана она је проглашена на целој територији Северне Македоније.

- Широм државе данас влада мукла тишина, језа, шок, грађани су револтирани. Идентитет жртава још увек није саопштен мада су се пред тетовском болницом, одмах пошто је вест о пожару прострујала градом, почели сакупљати и чланови породица пацијената који су се лечили у ковид болници. Почела је обдукција и идентификација тела страдалих - каже Адамоски.

Експлодирала боца са кисеоником

Пожар је изазвала експлозије боце са кисеоником, након чега се ватра брзо проширила унутар зграде, рекао је заменик ватрогасног команданта Тетова Сашо Трајцевски.

Из јавног тужилаштва Северне Македоније наводе да међу страдалим засада нема медицинског особља, као и да је наложена обдукција и идентификација тела жртава. Влада је саопштила да ће прихватити страну експертску помоћ у истрази несреће.

БОНУС ВИДЕО - "ВАТРЕНИ ЂАВО" У ГРЧКОЈ: Невероватан снимак пожара у Вилији - пламен излеће и лети ка ватрогасцима

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)